• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα των δημοτικών

Εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα των δημοτικών

Κινητοποίηση προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα στις 19.00 καθηγητές και δάσκαλοι, μία ημέρα μετά την προαναγγελία επαναλειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα το «άνοιγμα» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προαναγγέλλοντας την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων είναι έντονες, με τους δασκάλους και τους καθηγητές να προγραμματίζουν κινητοποίηση σήμερα το απόγευμα, στις 19.00.


Η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε της απόφασης περί «ανοίγματος» των σχολείων και κάλεσε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες.

«Εάν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος, αν το έκανα. Τα παιδιά έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και αυτό είναι μία παρακαταθήκη, όταν επιστρέψει για παράδειγμα η γρίπη, ή από το φθινόπωρο αν επιστρέψει ο κορωνοϊός».

Και συνέχισε: «Οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα. Είναι η πιο σωστή ώρα, καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο», καθώς το διάστημα της αποχής –έξι μήνες (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των θερινών διακοπών)– είναι πολύ μεγάλο.


Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι δημοτικά και νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν από την 1η έως και την 26η Ιουνίου, με τάξεις έως 15 ατόμων. Όπου αυτό δεν καθίσταται εφικτό, τότε η σχολική τάξη θα «χωρίζεται» στη μέση και τα μαθήματα θα είναι εκ περιτροπής.

Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η λειτουργία τους θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου και θα διέπεται από τα ίδια μέτρα προστασίας, όπως ακριβώς ισχύει και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)