Menu
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • Έφτασε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» στην Πελοπόννησο: Ποια η πορεία που θα ακολουθήσει – Σε ισχύ νέο απαγορευτικό απόπλου

Έφτασε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» στην Πελοπόννησο: Ποια η πορεία που θα ακολουθήσει – Σε ισχύ νέο απαγορευτικό απόπλου

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου επηρεάζονται περιοχές της νότιας Πελοποννήσου με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυςλλώδεις ανέμους.

Στην περιοχή της Πύλου, υπάρχουν ήδη δεκάδες διακοπές ρεύματος λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των δυνατών ανέμων.

Μάλιστα τελευταίες ώρες προέκυψαν νέα δεδομένα για την εξέλιξη του κυκλώνα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν οτι δεν κινδύνευαν.

Ενδεικτικό είναι πως λόγω των ανέμων που κοντά στο μάτι θα αγγίζουν και τα 120χλμ/ώρα, ο κυματισμός ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο πρόσκαιρα αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 μέτρα!

Η επικρατέστερη πορεία θέλει τον κυκλώνα να περνάει ανοικτά του Αργολικού και Σαρωνικού κόλπου, βάζοντας έτσι μεγάλο μέρος και της Αττικής στην πορεία των έντονων φαινομένων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα το πρωί, φαίνεται πως ο κυκλώνας που ξεκινάει από το Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα, με ανέμους 9-10 μποφόρ και κύματα 8 μέτρων, μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην Ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες, όπου και στο ΝΔ Αιγαίο περιμένουμε κύματα 8 μέτρων. Από το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση σε Ανατολική Στερεά και Αττική, ενώ ο καιρός θα κινηθεί και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Ανατολικό Αιγαίο.

Στις προβλέψεις αυτές, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, γι’ αυτό η ΕΜΥ παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του κυκλώνα και αναλόγως θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

 

Νέο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 29-09-18/03 UTC

ΧΑΜΗΛΟ 995 ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 998 ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΙΣ 29/09 UTC. ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

1020 ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/16 UTC

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/16 UTC

ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ 9 Η 10 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/10 UTC ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/16 UTC

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/10 UTC ΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/16 UTC

ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 9 Η 10 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/10 ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/22 UTC

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/07 8 Η 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/12 ΝΟΤΙΟΙ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 24.50

ΑΠΟ 29/10 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/16 UTC

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/13 ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9

ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

ΑΠΟ 29/07 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 29/16 UTC

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 29/10 ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9

 

Απαγόρευση απόπλου για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

 

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Επίσης πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

 

Μέτρα προστασίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες θα πρέπει:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα

 

Σχετικά άρθρα:

loading...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

loading...