• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • Διαμεσογειακή Επιτροπή από την Πάτρα: «Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος των μεσογειακών περιφερειών»

Διαμεσογειακή Επιτροπή από την Πάτρα: «Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος των μεσογειακών περιφερειών»

«Οραματιζόμαστε μια Μεσόγειο πολιτισμού και αξιών, λίκνο της δημοκρατίας και όχι καταφύγιο ανθρώπινων ψυχών».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με την ευκαιρία της επανεκλογής του στην προεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), αλλά και της διήμερης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «η επανεκλογή μου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις αι ευθύνες, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα άλλο όραμα για την Ευρώπη».

Πλαισιωμένος από τον Ρουϊ Μπετενκούρτ εκπρόσωπο της περιφέρειας Αζορών, που προεδρεύει στη CPMR και τον Ντάβιντε Στράντζις εκτελεστικό γραμματέα της CPMR, ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητές της Διαμεσογειακής για την νέα θητεία.

Σε αυτές τις προτεραιότητες, όπως είπε, «εντάσσονται η προώθηση της «γαλάζιας ανάπτυξης» και των αναδυόμενων στρατηγικών, προστατεύοντας παράλληλα τη Μεσόγειο Θάλασσα, η αξιοποίηση της νεολαίας της Μεσογείου, ως ένα πολύτιμο κεφάλαιο για το παρόν και το μέλλον, καθώς και η αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών ανισοτήτων». Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και το άσυλο, ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος των μεσογειακών Περιφερειών», ενώ όπως συμπλήρωσε, «η μεσογειακή συνεργασία πρέπει να είναι βασισμένη σε έργα».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε και να επιτρέψουμε να εξελιχθεί το μεταναστευτικό σε έναν καταλύτη βαθιά συντηρητικών μεταβολών στη Ευρώπη.»

Από την πλευρά του, ο Ρουϊ Μπετενκούρτ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή που επηρεάζει την Μεσόγειο και είναι αυτό που δίνει νόημα και ρόλο στην επιτροπή μας».

Παράλληλα, είπε ότι «υπάρχουν προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, όπως η ανάπτυξη, το μεταναστευτικό, το εμπόριο και ο τουρισμός, για αυτό και είναι πολλά που πρέπει να κάνουμε, ώστε να αναδείξουμε τις δυνατότητες και το δυναμικό της περιοχής».

Στην συνέχεια μίλησε ο Ντάβιντε Στράντζις, ο οποίος είπε ότι η «προεδρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έδωσε διαφορετική πνοή και ρόλο στη Διαμεσογειακή Επιτροπή», κάτι που όπως σημείωσε, «έχει αναγνωριστεί από τις Περιφέρειες – μέλη».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο εκτελεστικός γραμματέας της CPMR ανέφερε ότι «έχουμε ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα από το 2014 και έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική καμπάνια που αφορά την ανθρωπιστική προσέγγιση της μεταναστευτικής κρίσης, με τον τίτλο «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» , η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί».

Ακόμη, είπε ότι «έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας και τις προσπάθειες μας στο να εστιάσουμε στις δυνατότητες των Περιφερειών, ώστε να υποδέχονται και να ενσωματώνουν τους μετανάστες, για αυτό και κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναμόρφωση του ενιαίου συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ας σημειωθεί ότι η Διαμεσογειακή Επιτροπή είναι μία από τις έξι γεωγραφικές περιοχές της CPMR, η οποία έχει 44 μέλη από εννέα χώρες και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, ενώ είναι ενταγμένη στο δίκτυο της CPMR που εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια πολίτες από 150 Περιφέρειες και 28 χώρες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu