• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια- Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Έχουμε φτάσει στα όριά μας αλλά συνεχίζουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια- Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Έχουμε φτάσει στα όριά μας αλλά συνεχίζουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στις 3 τα χαράματα της Τρίτης, όπως όλα δείχνουν, από ανθρώπινο χέρι.

Η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και σήμερα.

Το βάρος θα δοθεί και πάλι στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία σύμφωνα με το τρέχουν σχέδιο, επιχειρούν να κυκλώσουν τις εστίες.
Διαρκές πρόβλημα αποτελούν οι αναζωπυρώσεις ενώ οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν να πέσουν περισσότερο οι άνεμοι ώστε να μπορέσουν οι πυροσβέστες να θέλουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Από το παρθένο δάσος, κατακάηκε μια τεράστια καταπράσινη έκταση, μεγαλύτερη των 25.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2.

Ο δήμαρχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα παρθένο, σπάνιας ομορφιάς δάσος. Οι ειδικοί μας είπαν ότι υπάρχουν σημεία που δεν είχαν καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε και είχαν πατηθεί, τα τελευταία 250 χρόνια. Είναι κρίμα και για το δάσος, και για τα άγρια ζώα του Καταφυγίου Αγριας Ζωής».

Το πρόβλημα, βρίσκεται στο ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι, του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, δεν υπάρχουν δρόμοι, επομένως δεν μπορούν να πλησιάσουν οχήματα της Πυροσβεστικής. Έτσι, το βάρος εκεί έχει πέσει αποκλειστικά στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα, με τα τελευταία να μπορούν να επιχειρούν ακόμη μερικές ώρες, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Η «μάχη» απέναντι στις φλόγες που μαίνονται εδώ και μέρες στην Εύβοια είναι ένας συλλογικός αγώνας. Δίνεται από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Δήμου και την Περιφέρεια, την Πολιτική Προστασία και φυσικά τους πολίτες, που αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για να υπερασπίσουν τα σπίτια και τον τόπο τους.

Από τη «μάχη» αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στα μέτωπα που μαίνονται στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Πλατάνα, βρέθηκαν δύο ερπυστριοφόρες προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία αναχωμάτων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην Εύβοια έχουν μεταβεί πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κοιμούνται ελάχιστα, αν όχι καθόλου, αφού βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή.

Ωστόσο παρά το ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, όπως δηλώνουν, συνεχίζουν να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...