ΑΘΩΟΣ ο Κούβελας! Δικάστηκε για ανάρτηση στα social media σχετικά με τις (πιθανές) ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ των εμβολίων

Αθώος κρίθηκε από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας,

ο οποίος κατηγορείτο για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου.

   Η πράξη αυτή αφορούσε ανάρτηση που είχε κάνει τον Αύγουστο του 2021 στο Facebook, λίγες μέρες μετά το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημερινός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτήν, ο καθηγητής του ΑΠΘ συσχέτισε το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο υφυπουργός με τον εμβολιασμό του κατά της COVID-19, προτρέποντας «τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες γιατρούς και τους φροντιστές του να υποβάλουν “κίτρινη κάρτα” στον ΕΟΦ για δυνητική ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου».

   Η «κίτρινη κάρτα» είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν στις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του κατηγορούμενου, όσα έγραψε ο ίδιος σχετικά με την αιτιώδη σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο «ήταν ψευδή, καθόσον το καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί ο ανωτέρω ήταν αναμενόμενη εξέλιξη της χρόνιας πάθησης που ο ασθενής ήδη είχε και όχι ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολιασμού του».

   Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση «δεν ήταν κατηγορητική», ούτε είχε κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο ή τον κ. Χαρδαλιά. «Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι θα χρειαστεί να απολογηθώ γι’ αυτή την ανάρτηση. Έκρινα σωστό να δημοσιεύω ό,τι έβλεπα για δικούς μου λόγους, αμιγώς επιστημονικούς. Αυτό είναι το κοινωνικό μου έργο ως καθηγητής Πανεπιστημίου», απολογήθηκε και πρόσθεσε ότι πρόθεσή του ήταν να διαφημίσει την ανάγκη χρήσης της «κίτρινης κάρτας».

«Αν στη χώρα μας είχαμε περισσότερη φάρμακο-επαγρύπνηση θα γλιτώναμε χιλιάδες θανάτους», είπε.

   Νωρίτερα εξετάστηκε από το Δικαστήριο ο Σωτήρης Πατσιλινάκος, θεράπων ιατρός του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιατρικό ιστορικό του υφυπουργού, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο περί εμφράγματος αλλά για ασταθή στηθάγχη.

«Από την ανάρτηση κατάλαβα πως έλεγε ότι το εμβόλιο φταίει για την κατάσταση. Ότι έπαθε βλάβη δηλαδή από ένα εμβόλιο που έκανε οκτώ μήνες πριν. Το θεωρούμε απίθανο αυτό», κατέθεσε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι από την ανάρτηση του κατηγορούμενου επηρεάστηκε πολύς κόσμος.

   Προηγουμένως είχαν διαβιβαστεί οι καταθέσεις που είχαν δώσει στο στάδιο της προδικασίας τόσο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσο και ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

   Το Δικαστήριο δέχθηκε τελικά ότι δεν τελέστηκε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αθώωσε τον καθηγητή, κάνοντας δεκτή την προηγούμενη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

(ΑΠΕΜΠΕ – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί