• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από σύμβουλο Επικρατείας της πλήρωσης μιας θέσης αντιπροέδρου

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από σύμβουλο Επικρατείας της πλήρωσης μιας θέσης αντιπροέδρου

Ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η προαγωγή του Μιχάλη Πικραμένου στη θέση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Ποταμιάς ο οποίος είναι 7ος στην επετηρίδα αναφέρει ότι παραλήφθηκε κατά τις τελευταίες προαγωγές του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αντίθετα προήχθη ο κ. Πικραμένος ο οποίος είναι 27ος στην επετηρίδα.

Στην αίτησή του ο κ. Ποταμιάς επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι απολύτως αδέσμευτο κατά την άσκηση αρμοδιότητας επιλογής των δικαστών για την κατάληψη των ανωτάτων θέσεων του ΣτΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αίτηση, δεν μπορεί να επιλέγει τους προαχθέντες μεταξύ των μελών του δικαστηρίου ανεξαρτήτως του χρόνου υπηρεσίας που έχουν. Η επιλογή πρέπει να γίνεται μόνο μεταξύ όσων -λόγω του χρόνου υπηρεσίας τους στον βαθμό του συμβουλίου Επικρατείας- διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και ως τέτοια (εμπειρία) είναι εκείνη όσων καταλαμβάνουν έως και τη 10η θέση της επετηρίδας.

Κατόπιν αυτών, αναφέρει ο κ. Ποταμιάς, η προαγωγή του κ. Πικραμένου έγινε κατά παράβαση των αρχών της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 90 του συντάγματος, ερμηνευόμενο σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 87 του συντάγματος και κατά παράβαση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Π.Τσιμπούκης ΑΜΕ ΜΠΕ