Γ. Βρούτσης: Τον Ιούνιο θα λυθεί το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων (BINTEO)

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2020 θα λυθεί το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων κατά την παρουσία του στην εκπομπή MEGA MAG. Αναφορικά με το αν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας με ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «ό,τι χρειαστεί θα το πουν […]

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2020 θα λυθεί το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων

κατά την παρουσία του στην εκπομπή MEGA MAG.

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας με ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «ό,τι χρειαστεί θα το πουν οι αρμόδιοι. Είναι εκτός αρμοδιότητάς μου. Αρμόδιος είναι ο κ. Τσιόδρας. Κορυφαία προτεραιότητα το αγαθό της υγείας. Ακολουθούμε τους ειδικούς και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε».

Τι ισχύει για το επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «κινούμαστε προσεχτικά και υπεύθυνα και προσπαθούμε σε σύντομο διάστημα να διευρύνουμε συνεχώς το πεδίο της κάλυψης ευαίσθητων κοινωνικών κατηγοριών. Καλύψαμε ήδη τους μισθωτούς της χώρας μας, ξεκινούν οι πληρωμές τη Μεγάλη Εβδομάδα, καλύψαμε μακροχρόνια ανέργους του πρώτου τριμήνου του 2020, και εχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καλύψουμε 155 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, από την 1η Απριλίου έως και το τέλος Μαρτίου 2020, με το επίδομα των 400 ευρώ».

«Όταν περάσει το δωδεκάμηνο της τακτικής ανεργίας μπαίνεις στον κύκλο της μακροχρόνιας ανεργίας. Εκεί λοιπόν είναι αυτές οι 155 χιλιάδες που δημιουργήθηκαν το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Σε ό,τι αφορά στην καταβολή του επιδόματος, όλα αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα. Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία εξ αποστάσεως καταβολής, ωστόσο για κάποιους από αυτούς δεν έχουμε ΙΒΑΝ. Θα χρειαστεί με μία πλατφόρμα από τον ΟΑΕΔ να τους το ζητήσουμε, και θα τους καταβάλουμε τα 400 ευρώ στον λογαριασμό τους. Μετά το Πάσχα θα δουν την καταβολή των 400 ευρώ. Είναι θέμα τυπικό, θα γίνει με την ίδια διαδικασία, εξ αποστάσεως και ταχύτατα», εξήγησε ο κ. Βρούτσης.

«Έχουμε ήδη πει ότι για α τρίμηνο 2020 για όσους ανέργους ή μακροχρόνια ανέργους ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταβολής του τακτικού επιδόματος, επεκτείνεται κατά δύο μήνες. Το έχουμε ήδη νομοθετήσει. Όσο επεκτείνεται η κρίση, σαφέστατα η κυβέρνηση προληπτικά θα έρθει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο πληθυσμό, και με την επέκταση αυτού του μέτρου», πρόσθεσε.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ελεύθερους επαγγελματίες η οποία είναι προγραμματισμένη για την Μεγάλη Τρίτη, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «δεν το γνωρίζω, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείο Ανάπτυξης. Μένουμε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα. Άρα σήμερα κάποια στιγμή θα ανοίξει».

Για το δώρο του Πάσχα

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένα τμήμα της τάξεως του 16% των επιχειρήσεων θα προσπαθήσει να το δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο του Πάσχα, γιατί αυτό το νούμερο είναι εκτός ΚΑΔ και εκτός των επιχειρήσεων που έχουμε αναστείλει τη λειτουργία τους. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει μπει κάτω από την προστατευτική ασπίδα των μέτρων που έχουμε πάρει», τόνισε ο κ. Βρούτσης αναφορικά με το πόσες επιχειρήσεις θα καταβάλουν το δώρο του Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη.

Οι προβλέψεις για τον Μάιο

Μιλώντας για όσα θα ακολουθήσουν, και για το τι προβλέπεται για τον Μάιο, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτό που έχουμε πει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να υλοποιήσουμε και να ικανοποιήσουμε όλα τα θέματα τα οποία έχουμε μέχρι στιγμής δρομολογήσει. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η αγωνία μου ως υπουργός Εργασίας είναι να καταβληθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες, να καταβληθούν τα 800 ευρώ στους πάνω από 750 χιλιάδες εργαζόμενους, διότι το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο και έχει δυσκολίες. Όλα γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία και πάντα υπάρχει ο φόβος του απρόβλεπτου. Αν επεκταθεί η κρίση, η περίμετρος του χρονοδιαγράμματος, θα επεκταθεί. Πάντα σε συνάρτηση με το αν διατηρείται η κρίση και η ένταση της πανδημίας».

«Όλα βρίσκονται σε αναλογική σχέση. Αν βγαίνουμε από την κρίση και κάποιο κλάδοι εντάσσονται κανονικά και πάλι στην οικονομία, για αυτούς τους κλάδους θα αίρονται τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε.

Για τις θέσεις εργασίας και την ανεργία

«Κανείς δεν ξέρει πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Θα μας το πει η ΕΛΣΤΑΤ. Τα τελευταία στοιχεία είναι από τον Ιανουάριου και σύμφωνα με αυτά η ανεργία μειώθηκε από το 18,5% τον Ιανουάριο του 2019, στο 16,4% τον Ιανουάριο του 2020. Δυστυχώς γίνεται ανατροπή στο σχεδιασμό αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Στόχος είναι η οποιαδήποτε επανεμφάνιση της ανεργίας να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ακόμη ο κ. Βρούτσης.

Για τις συντάξεις που εκκρεμούν

«Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις που εκκρεμούν, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «τον Αύγουστο έγινε η πρώτη επίσημη καταμέτρηση και έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε 1 εκατ. 58 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις συντάξεων. Από τότε επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής συντάξεων. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η ταχύτητα είχε αναπτυχθεί κατά πολύ. Τώρα ανεκόπη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τον Ιούνιο του 2020 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, θα το λύσει. Η ψηφιακή σύνταξη θα είναι πραγματικότητα. Αύριο από το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξει ανακοίνωση καθώς ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

megatv.com / photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί