«Φθηνή στέγη»: Τα κυβερνητικά σχέδια για χαμηλού κόστους κατοικία

Στο τραπέζι είναι τέσσερα συν ένα σενάρια για φθηνή κατοικία

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν πάρει την ανηφόρα και το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα πλέγμα μέτρων με στόχο «φθηνή στέγη».

Σύμφωνα με το ethnos, το βάρος θα πέσει στη στήριξη των νεότερων ζευγαριών και αναμένεται να υιοθετηθεί, ένα σύνθετο πλέγμα που θα συνδυάζει το παλαιότερο «μοντέλο» του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Υπολογίζεται πως αυτή την στιγμή υπάρχει ένα αποθεματικό κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από εισφορές. Ωστόσο, για περίπου μια δεκαετία -λόγω των μνημονίων- τα στεγαστικά προγράμματα είχαν παγώσει και τώρα στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτό το αποθεματικό αλλά με σύγχρονο τρόπο.

Στο τραπέζι είναι τέσσερα συν ένα σενάρια:

  • Η αξιοποίηση της παραδοσιακής «μεθόδου» της αντιπαροχής. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο (για παράδειγμα αναξιοποίητα οικόπεδα).

Στην πράξη όσοι αναλάβουν την ανάπτυξη θα κρατήσουν ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας και το άλλο κομμάτι θα μισθώνεται σε ειδικές ομάδες (π.χ. νέα ζευγάρια, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι). Η εκμίσθωση θα γίνεται με ελεγχόμενα ενοίκια – δηλαδή θα μπει ένα «ταβάνι» – ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους αλλά και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες να αποκτήσουν στέγη.

  • Η χορήγηση κινήτρων για να αξιοποιηθούν διαμερίσματα που για διάφορους λόγους αυτή την στιγμή είναι κλειστά (για παράδειγμα επειδή χρειάζονται ανακαίνιση). Τα κίνητρα για το «λίφτινγκ» στα διαμερίσματα και την μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος θα αφορούν είτε τους νυν ιδιοκτήτες είτε τους υποψήφιους ενοικιαστές
  • Η εφαρμογή του συστήματος rent to own, που έχει ήδη υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκά κράτη. Και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο θα αφορά κατά προτεραιότητα στοχευμένες ομάδες (νέους, ανέργους κ.α.). Ειδικότερα η κατοικία θα παραχωρείται αρχικά με χαμηλό ενοίκιο και μετά από κάποια χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι ενοικιαστές θα μπορούν να αγοράσουν το σπίτι.
  • Η υλοποίηση και «παραδοσιακών» στεγαστικών μέτρων, που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν από τον τ. ΟΕΚ. Μεταξύ αυτών είναι η επιδότηση ενοικίου ή και η επιδότηση επιτοκίου αλλά με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ένα ακόμα μέτρο που προκρίνεται αφορά στους φοιτητές, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους. Στο πλαίσιο αυτό το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να κατασκευαστεί φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη. Μάλιστα πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο σχέδιο, επισημαίνοντας πως «θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου»

imerisia/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί