Φθηνή Στέγη σε νέους: Τι θα ισχύσει σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια;

Διευκρινίσεις για το εάν θα αλλάξει το επιτόκιο του 1% για το πρόγραμμα Φθηνή Στέγη που αφορά σε νέα ζευγάρια σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια της στο μέλλον, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Open, δήλωσε ότι «το επιτόκιο θα είναι το 1/4 της αγοράς. Δηλαδή με τις σημερινές τιμές θα είναι 1% ενώ το κανονικό στεγαστικό επιτόκιο είναι 4% . Το επιτόκιο αυτό είναι κυμαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις αγορές, στις τράπεζες κλπ».

Την ίδια στιγμή ανέφερε ενδεικτικά: «Εάν τα επιτόκια πάνε στο 8% στο μέλλον, το δικό μας θα είναι 2% . Εάν τα επιτόκια πέσουν παρακάτω, το 1% θα γίνει μισό. Σταθερά θα είναι το φθηνότερο στεγαστικό δάνειο της αγοράς. Δεν θα βρει κανείς φθηνότερο».

Ξεκαθάρισε δε ότι «για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους τα δάνεια αυτά θα είναι απολύτως άτοκα, όπως και να εξελιχθούν τα επιτόκια».

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τα εισοδηματικά κριτήρια των ζευγαριών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα
Επίσης έδωσε διευκρινίσεις και για τα εισοδηματικά κριτήρια του προγράμματος. Υπάρχει μίνιμουμ ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι κάποιος για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, τόνισε. Και εξήγησε γιατί μπήκε αυτό το εισοδηματικό κριτήριο. Άμα δεν έχει κανείς εισόδημα, δεν μπορεί να το πληρώσει το δάνειο, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια παρέθεσε ένα παράδειγμα λέγοντας, ένα ζευγάρι -όπου ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20 χιλ. ευρώ και άλλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό- για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, εξαρτάται από τον τρόπο που έχει γίνει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο θα δημοσιοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος, αφού πρώτα γίνουν οι περαιτέρω συζητήσεις με την Ένωση Τραπεζών επί τούτου.

Σημείωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2023 και ότι τα κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του επιδόματος θέρμανσης.

Φθηνή στέγη: Θα δοθούν και άλλα χρήματα ;
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα φθηνή στέγη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που έχει το πρόγραμμα.

Πηγή enikonomia.gr/ pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί