«Φρένο» στους πλειστηριασμούς μετά από απόφαση δικαστηρίου – Τι σημαίνει αυτό για τα funds 

Απόφαση «βόμβα»...

Απόφαση δικαστηρίου φέρεται να βάζει τέλος στην ασυδοσία των funds!

Αυτό συνέβη, επειδή λήφθηκε υπόψιν η νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης, κρίθηκε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και του servicer ότι πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί.

Ως εκ τούτου, ακυρώθηκε η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της εγγυήτριας του δανείου.

Η υπόθεση σχετίζεται με εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου που έλαβε μία ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου.

Το υπόλοιπο που δεν μπορούσε να εξοφλήσει ήταν 250.000 ευρώ. Η εταιρεία είχε πληρώσει 1.750.000 ευρώ από το συνολικό δάνειο των 2 εκατ. ευρώ. Το fund που αγόρασε το δάνειο επέβαλε μέσω του servicer κατάσχεση επί της πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας. Ήταν ένα διαμέρισμα 120τμ έτσι ώστε να αποπληρωθεί ποσό περίπου 100.000 ευρώ και ήταν η πρώτη κατοικία της εγγυήτριας.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, εξήγησε στο MEGA πως η σύμβαση ενός servicer με το fund θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο τυπικό και αν δεν υπάρχει αυτό, τότε είναι άκυρη. Αυτό κρίνεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το δικαίωμα των servicers για δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με αυτή την απόφαση δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε η έμπειρη δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις».

«Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από MEGA, photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί