Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων, η αύξηση της ζητούμενης αξίας και ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών προβληματίζουν σημαντικά γονείς και φοιτητές.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων και ανάλυσης της Spitogatos, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Αυτό που φαίνεται ωστόσο ήδη από την πρώτη εβδομάδα είναι η αύξηση του αποθέματος των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων κατά 14,6% σε σχέση με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων.
Σχετικά με τη ζήτηση, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου), ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες είναι αυξημένα κατά 60%. Η προσφορά των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (-22% σε όλη την επικράτεια).
Ίσως η ανακοίνωση ένα μήνα νωρίτερα έπιασε κάποιους ιδιοκτήτες απροετοίμαστους, ή και κάποια ακίνητα θα διατεθούν προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου.
8,3 ευρώ ανά τ.μ.
Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει σταθερά αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η «απόβαση» των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις που εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης. Η αύξηση των τιμών και η δυσκολία εύρεσης ποιοτικού ακινήτου έχουν φέρει ξανά την τάση της συγκατοίκησης που αποτελεί μια διαδεδομένη επιλογή στο εξωτερικό και πλέον φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος.
ET/ pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πολύ σοβαρό! Από πού σηκώθηκαν τα drones που χτύπησαν ρωσικό τάνκερ νότια της Κρήτης; Vid
- Ο Πούτιν απάντησε “Ναι είμαι ερωτευμένος” σε ερώτηση δημοσιογράφου, vid
- Σ. Ζαχαράκη: Νέες καταθέσεις για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στο πρώτο δίμηνο του 2026
- Τι φέρνει το 2026 για φόρους, μισθούς, επιδόματα και συντάξεις
- Σε ποιόν πρώην πρόεδρο εστιάζουν τα δημοσιευμένα έγγραφα της υπόθεσης Έπσταϊν;
- Αμερικανικά αντίποινα στη Συρία – Σφοδροί βομβαρδισμοί
- Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Ένας 17χρονος από την Μπουρκίνα Φάσο είναι ο δημιουργός του βίντεο για το “πραξικόπημα” στο Παρίσι
- Ποιόν άνθρωπο στέλνει στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις ο Πούτιν – Κρίσιμες ώρες για τον πόλεμο
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου









