δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σήμερα (18/6) από τη Βουλή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης.
«Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση Κεραμέως – Μακρή», επεσήμανε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι γονείς πρέπει να δηλώνουν το θρήσκευμά τους, και αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι εμποδίζονται να ζητούν εξαίρεση των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο σημειωτέον παραμένει μάθημα κατήχησης. Κι αυτό, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ζητεί να μπορεί οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να αιτείται εξαίρεση του παιδιού του από το μάθημα των Θρησκευτικών, επικαλούμενος απλώς λόγους συνείδησης».
Κατά τον κ. Φίλη, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, περιφρονεί επίσης την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων η απαίτηση να δηλώνουν οι πολίτες τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Μας γυρίζει δηλαδή η, κατά δήλωση Μητσοτάκη «προοδευτική κεντροδεξιά» κυβέρνηση, στις εποχές που δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, κόντρα στο Ιερατείο και τον Χριστόδουλο. Επιβάλλουν όμως σήμερα να αναγράφεται στο αίτημα εξαίρεσης των γονιών, υποκλινόμενοι σε ακραίες εκκλησιαστικές αξιώσεις»!
Με την εγκύκλιο Κεραμέως – Μακρή, υποστήριξε ο κ. Φίλης, δημιουργούνται μάλιστα επιπλέον εμπόδια για την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να εξαιρούνται τα παιδιά τους από το μάθημα των Θρησκευτικών: Επιβάλλεται στους γονείς να συνυπογράφουν αμφότεροι τη δήλωση για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και να τη θεωρούν σε δημόσια αρχή. Αντίθετα δηλαδή από ό,τι ισχύει για την εξαίρεση από άλλα μαθήματα, όπου αρκεί μια απλή δήλωση του γονιού στη διεύθυνση του σχολείου. Πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα υποβάθμισης της εκπαίδευσης, παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και ταλαιπωρίας των παιδιών και των οικογενειών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που μέσα στην πανδημία η κυβερνητική πολιτική εκτίναξε τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες».
(φωτο: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Βραζιλία: Σε μονάδα εντατικής θεραπείας ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου – Σοβαρή κρίνεται η κατάστασή του
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης πολιτών άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία
- Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη η ποινή φυλάκισης στην 33χρονη που καταγγέλθηκε ότι κούρεψε και χτύπησε την κόρη της
- Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στα Στενά του Oρμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές
- Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αθέμιτη κερδοφορία – Τα 63 βασικά αγαθά υπό παρακολούθηση – Το ειδ. κόστος καυσίμων στα νησιά
- Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ – Το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
- Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια (photo)
- Το άγχος αυξάνεται εντός Ευρώπης – Τι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή»









