Εύα Καϊλή: Συνέβη και σε εμένα προσπάθεια υποκλοπής

Μορφή χιονοστιβάδας, με σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πόσο ευάλωτες είναι οι τηλεπικοινωνίες,

φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator.

Μιλώντας στο protothema.gr η Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, αποκαλύπτει ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες.

Μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της, διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχθηκε επίθεση, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε στη συνέχεια τις τηλεφωνικές συσκευές της.

Τις ίδιες και παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει εκατοντάδες ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να ελεγχθούν τα κινητά τους, ενώ από άλλες έρευνες έχει προκύψει ότι μέλη της ευρωβουλής τουλάχιστον από τρεις χώρες, τις Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης!

Με βάση και την εμπειρία, που είχε η κυρία Καϊλή το 2020, αλλά και διαθέτοντας μία εικόνα για τους κινδύνους στις επικοινωνίες, με την ιδιότητα της ως μέλος της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ανέλαβε συγκεκριμένη δράση όταν εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε Ειδική Υπηρεσία που ελέγχει τις συσκευές πολιτικών για λογισμικά παρακολούθησης. Πρόκειται για την υπηρεσία στην οποία προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να επιβεβαιώσει την επίθεση που δέχθηκε το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ειδική Υπηρεσία κρίθηκε αναγκαία μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ορισμένοι Ευρωβουλευτές ότι είναι εκτεθειμένοι σε απόπειρες παρακολούθησης, μετά από ταξίδια τους σε τρίτες χώρες.

Το ευρωκοινοβούλιο είχε εντοπίσει μια απόπειρα παρακολούθησης στα τέλη καλοκαιριού του 2021 με λογισμικό που όμως δεν ήταν αρκετά εξελιγμένο ώστε να είναι αόρατο, αλλά με ένα σπαμ μήνυμα με έναν περίεργο σύνδεσμο για να «ψαρέψει» τον χρήστη.

(Πηγή:protothema – φωτο:intime)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί