ΕΣΕΕ: Ο αντίκτυπος της πανδημίας υπερβαίνει τέσσερις φορές τον αντίστοιχο της οικονομικής κρίσης

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στο μέλλον της αγοράς και της εργασίας στο λιανεμπόριο,

αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι ερευνητικών και συμβουλευτικών φορέων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για το 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, τη δεύτερη μέρα των εργασιών, οι ομιλητές επεσήμαναν τα εξής:

Ο πρόεδρος της SMEunited κύριος Alban Maggiar τόνισε πως η πανδημία Covid-19 ήταν ένα crash test για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις επλήγησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα από τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της SMEunited για τις ΜμΕ της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις από όλα τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΕΕ, το 90% των ΜμΕ στην Ευρώπη είδαν απώλειες στον κύκλο εργασιών, ενώ το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Καταγράφηκε ο κίνδυνος έντονης ρευστότητας το επόμενο διάστημα και βεβαίως ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Ο κ. Maggiar υπογράμμισε ότι μετά από μια ελαφρά ανάκαμψη οι ΜμΕ βρίσκονται ξανά σε ύφεση και αντιμετωπίζουν υψηλή αβεβαιότητα λόγω της εύθραυστης κατάστασης και τoυ παρατεταμένου lockdown.

O πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου Jacques Creyssel ανέφερε πως η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο του εμπορίου. Υπήρξε μια σημαντική ενίσχυση του τομέα των τροφίμων σε βάρος άλλων τομέων όπως αυτού της ένδυσης-υπόδυσης και υπάρχει μια αβεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.. Θα υπάρξουν επιδράσεις στην απασχόληση λόγω του αυτοματισμού και των νέων αποθηκών. Ο κ. Creyssel σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που γιγαντώνονται και απειλούν την κερδοφορία των υπόλοιπων παικτών αλλάζοντας την ισορροπία της ισχύος στον κλάδο. Οι νέες τεχνολογίες θα επιταχύνουν ίσως τις ανισσοροπίες, καθώς οι γίγαντες του λιανεμπορίου επενδύουν πολύ μεγάλα ποσά, δεκάδες δις δολαρίων στην ανάπτυξη τεχνολογιών, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο. Τίθενται νέες προκλήσεις, όπως ο κόσμος του omnichannel, η μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ύπαρξη δεδομένων, η αλλαγή στους τρόπους πληρωμής και άλλες.

Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης αλλά η κρίση δεν θα παύσει απότομα

Ο Κώστας Παπαδάκης, Senior Social Dialogue and Governance Specialist ILO, είπε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας υπερβαίνει κατά 4 φορές τον αντίστοιχο της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε διεθνές επίπεδο οι ώρες εργασίας υποχώρησαν κατά 9%, απώλεια που αντιστοιχεί σε 255 εκ. θέσεις εργασίας. Το επίπεδο της ανεργίας παγκοσμίως διαμορφώθηκε σε 6,1%, μέγεθος όμως που υποεκτιμά τα πραγματικά αποτελέσματα στην αγορά, καθώς 81 εκ. άτομα βρίσκονται σε αδράνεια. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης αλλά η κρίση δεν θα παύσει απότομα, με την ανάκαμψη να κινδυνεύει να καταστεί άνιση. Κατόπιν, έκανε ειδική αναφορά στον κοινωνικό διάλογο λέγοντας πως μέσα στους πρώτους 11 μήνες τις πανδημίας υπεγράφησαν 390 εθνικές/γενικές κλαδικές συμφωνίες από 102 χώρες, με ισχυρές διασυνδέσεις με τα κατά τόπους σχέδια ανάκαμψης.

Ο Πάνος Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ σημείωσε πως το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 και η επιβολή των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που ακολούθησε, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον κλάδο λιανικού εμπορίου της χώρας. Επεσήμανε ότι το ΚΕΠΕ διερεύνησε κατά πόσο αυτό το ισχυρό πλήγμα στον κλάδο λιανικού εμπορίου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νικόλαος Βέττας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές (ύφεση μεταξύ -8% και -9%), ειδικά αν υπολογιστεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 2019 αλλά και ο αποπληθωρισμός. Υπογράμμισε ότι το λιανικό εμπόριο, από κοινού με τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εστίαση, προσέφερε ισχυρά στηρίγματα στην απασχόληση κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Επισήμανε τη σημασία της αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος στον τουρισμό και ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει την τεχνολογία και τα δεδομένα. Υπογράμμισε, δε, την αναγκαιότητα ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου αλλά και ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ υποστήριξε ότι από το ξεκίνημα της πανδημίας ο ΟΑΕΔ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική στήριξη του εργατικού δυναμικού, θέτοντας ως στόχο να αντιμετωπίσει την πρόκληση ως μία ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι ο οργανισμός επέδειξε ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά και υλοποίησε με ταχύτητα έκτακτα μέτρα, ενδυναμώνοντας το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και ενεργοποιώντας με «νέα γενιά» ενισχυμένων και απλουστευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και επιπλέον δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ απορροφητικότητας στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί