Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έφτασε για περίπου 7.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου ξεκίνησε την ηλεκτρονική αποστολή των νέων εκκαθαριστικών. Σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα τα λάβουν όλοι οι υπόχρεοι πολίτες, με την υποχρέωση να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Μαΐου.
Από εφέτος το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον νέο φόρο ακινήτων σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Ωστόσο για ακόμη μία χρονιά όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση.
Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκαλυφθεί και το τελικό ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μετά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αλλά και την αύξηση των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών.
Από το σύνολο των περίπου 7.200.000 ιδιοκτητών ακινήτων ΕΝΦΙΑ άνω του 1 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 6.200.000 ιδιοκτήτες, από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά όσα και πέρυσι, δηλαδή 2,58 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί ότι από τις αλλαγές σε κλίμακες, αφορολόγητα, συντελεστές και εκπτώσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 900.000 ιδιοκτήτες θα λάβουν εκκαθαριστικό με αμετάβλητο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, 320.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω φόρο.
Ωφελημένοι είναι όσοι έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους αυξήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2022. Αυτό διότι μειώθηκαν από εφέτος οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και διευρύνθηκαν-συγχωνεύτηκαν τα κλιμάκια. Ετσι, ακόμη και αν κάποιος μεταφέρεται σε υψηλότερο κλιμάκιο, λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης της περιοχής του, θα πρέπει (βάσει των δημοσιευμένων παραδειγμάτων του υπουργείου Οικονομικών) να δει μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.
Ολα όμως θα φανούν στα τελικά εκκαθαριστικά – στον λογαριασμό – που θα λάβουν σε λίγες ώρες οι ιδιοκτήτες.
photo intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης