• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχονται νέα μέτρα – Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εν μέσω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού

Έρχονται νέα μέτρα – Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εν μέσω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού

Σε επιφυλακή οι αρχές για τα 203 κρούσματα της Κυριακής - Ανησυχούν οι ειδικοί για τον Δεκαπενταύγουστο

Μετά την καταγραφή των αριθμητικών και ποιοτικών δεδομένων του Σαββατοκύριακου, στις 11.00 σήμερα Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμη και εντός της ημέρας τα πρόσθετα μέτρα εν όψει του ερχόμενου Σαββάτου.

Μετά το «μοντέλο Πόρου», όπου τέθηκαν περιορισμοί ως προς την κυκλοφορία, τη χρήση μάσκας και το ωράριο, τη σκυτάλη των μέτρων πήρε ο Αμπελώνας Λάρισας.

Συγκεκριμένα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και μετά από συνεννόηση με τον Σωτήρη Τσιόρδα, τέθηκαν σε ισχύ στην περιοχή τα εξής περιοριστικά μέτρα:

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, δηλαδή από τις 06.00 σήμερα το πρωί έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη «υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο», προσθέτοντας ότι «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις».

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Λάρισα

Μάλιστα τρεις από τους 22 διασωληνωμένους από κορωνοϊό προέρχονται από την Λάρισα, στην οποία επιβλήθηκαν σήμερα εξίσου αυστηρά μέτρα με εκείνα του Πόρου.

Ειδικότερα ένα γάμος- εστία κοροναϊού ήταν η αφορμή ώστε σήμερα να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα ανησυχία στους επιστήμονες προκαλεί και η μέση ηλικία των περισσότερων κρουσμάτων, καθώς από τα 203 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, παραπάνω από τα μισά (113) είναι ηλικιακής ομάδας 18-29.

Τα κρούσματα ανα περιφέρεια

Συνολικά, 21 περιφέρειες της Ελλάδας παρουσιάζουν έστω και ένα κρούσμα κορωνοϊού στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό. Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών που καταγράφτηκαν την Κυριακή.

Συγκεκριμένα,

-εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
-τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα
-τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας
-δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
-ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
-ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
-τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
-δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
-δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
-ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
-επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
-δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
-τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
-οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
-ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
-ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
-ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
-δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
-πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
-τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
-δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων.


Με πληροφορίες από parapolitika/photo eurokinissi