• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχεται! Voucher 200 ευρώ για tablet, laptop – Πότε οι αιτήσεις, ποιοι το δικαιούστε

Έρχεται! Voucher 200 ευρώ για tablet, laptop – Πότε οι αιτήσεις, ποιοι το δικαιούστε

Οι δικαιούχοι μετά από πολλά χρονικά εμπρός - πίσω θα μπορέσουν τελικά να ακολουθήσουν την εύκολη κατά τα άλλα διαδικασία απόκτησης της επιταγής των 200 ευρώ

Αρχές Μαρτίου λένε οι τελευταίες πληροφορίες πως θα ξεκινήσουν τελικά οι αιτήσεις για την καταβολή του voucher των 200 ευρώ για αγορά tabletlaptop και desktop, σε μαθητές και φοιτητές. Οι δικαιούχοι μετά από πολλά χρονικά εμπρος – πίσω θα μπορέσουν τελικά να ακολουθήσουν την εύκολη κατά τα άλλα διαδικασία απόκτησης της επιταγής των 200 ευρώ για την αγορά tabletlaptop και desktop, από μαθητές και φοιτητές.

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο voucher είναι εξαιρετικά μεγάλο καθώς χιλιάδες οικογένειες επιθυμούν να το λάβουν, αφού η τηλεκπαίδευση προκάλεσε αυξημένες ανάγκες στα νοικοκυριά με δεδομένο ότι και οι γονείς εργάζονται από τα σπίτια τους. Αρχικά το voucher θα δινόταν πριν από τα Χριστούγεννα, στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Ιανουάριο και μετά για το τέλος Φεβρουαρίου αλλά τώρα όπως φαίνεται υπάρχει νέα μετάθεση για τις αρχές Μαρτίου, χωρίς όμως να δοθούν και οι σχετικές εξηγήσεις προς τους πολίτες.

Τα προβλήματα, που ανέκυψαν λόγω της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών και οι τεράστιες ανάγκες χιλιάδων οικογενειών σε σχετικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιδοτήσει με επιταγή αξίας 200 ευρώ την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά για την ώρα το voucher, παραμένει στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων

Πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα γνωρίζει εάν δικαιούται ή όχι τα χρήματα. Ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ. Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές, είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ την πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ αλλά αντ΄ αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας. Από τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων του προγράμματος με προϋπολογισμό 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και ειδικές πληροφορίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δικαιούχοι του voucher με παραδείγματα:

  • Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

ethnos/photo unsplash