Έρχεται το νομοσχέδιο που λένε ότι θα δώσει ανάσα στα δικαστήρια

Περί τις 200- 300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτή τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια,

μεταφέρονται σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών στους δικηγόρους, τονώνοντας αφενός την δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο επίλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, με το αποκαλούμενο ερανιστικό νομοσχέδιο που αναρτάται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ.Φλωρίδη.


Με αυτό μεταφέρεται μεγάλη δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους επιτυγχάνοντας ένα διπλό στόχο: Αφενός την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και αφετέρου την αποκλιμάκωση των αντιδράσεων των δικηγόρων ενόψει των αλλαγών στη δικαιοσύνη. Άλλωστε οσονούπω οι δικηγόροι πρέπει να αποφασίσουν την συνέχιση ή μη της αποχής από καθήκοντά τους από τις ποινικές δίκες που λήγει στις 19/1. Το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί μεν να “τηρεί” τα συμφωνηθέντα, πλην δεν καταλαγιάζει τις αντιρρήσεις για δύο κομβικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια: Τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και το νέο Δικαστικό Χάρτη.

Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους: Τι τους δίνει


Όπως αποκάλυψε στην αυγή του νέου έτους το dikastiko.gr, χιλιάδες υποθέσεις μεταφέρονται πλέον εκτός δικαστηρίων και στο εξής θα επιλύονται μόνον από δικηγόρους και λίγες και από συμβολαιογράφους.

Έτσι μετά τη ρύθμιση για τα συναινετικά διαζύγια που αφαιρέθηκαν από τα δικαστήρια και διευθετούνται πλέον από τους συμβολαιογράφους, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθέτει στους δικηγόρους:

-Τις εγγραφές και τις συναινετικές εξαλείψεις υποθηκών,

-τη σύσταση σωματείων, πλην των πολιτιστικών,

-την έκδοση κληρονομητηρίων

-τις ένορκες βεβαιώσεις και

-τις αποδοχές κληρονομιάς.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, πέραν των δικηγόρων, θα επιλύονται και από συμβολαιογράφους.

Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν πέρυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Συνεπώς η αφαίρεσή τους αφενός θα δώσει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και ταυτόχρονα θα αποσυμφορίσει τα δικαστήρια.

Περιμένουν

Είναι προφανές πως η ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση είναι μια ισχυρή θεσμική δέσμευση εκ μέρους του υπουργείου για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δικηγόρους, που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης των κινητοποιήσεων που ισχύουν έως τις 19/1. Υπό τέτοιες συνθήκες δεν αποκλείεται στην επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

(dikastiko.gr – eurokinissi photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί