Επιμένει το ΜέΡΑ25: «Το “Δήμητρα” θα είναι ψηφιακά ευρώ – Δεν δίνουμε ψήφο ανοχής»

Τη στάση του κόμματός του απέναντι σε μια κυβέρνηση ανοχής επιχείρησε να αποκρυσταλλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων ή παροχής θετικής ψήφου σε μια κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Έντμαν υποστήριξε πως “αυτή η η συζήτηση γίνεται έναν μήνα τώρα”, δηλαδή για το εάν θα συμμετέχει το ΜΡΑ25 σε συγκυβέρνηση ή εάν θα δίνει ψήφο ανοχής. Και πρόσθεσε:

“εμείς απαντάμε ξεκάθαρα σε αυτό, ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν μας ακούει. Χρειάζεται δύο για να χορέψεις τανγκό. Μιλάει μόνο ο κ. Τσίπρας, είναι πρόθυμος να χορέψει, εμείς δεν είμαστε. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό και το λέμε για δύο μήνες ότι το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται ούτε να δώσει ψήφο ανοχής σε καμία τέτοια κυβέρνηση ούτε να συμμετάσχει σε κάποια συγκυβέρνηση” συνέχισε ο κ. Έντμαν, περιγράφοντας μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25, ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρθει πρώτο ή δεύτερο κόμμα.

Ο ίδιος εξήγησε πως “εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτήν την ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων. Δείχνει ότι δεν υπάρχει μια δημοκρατική κουλτούρα εδώ, γύρω από την απλή αναλογική”. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων από τη στιγμή που έχεις πάνω από 151 βουλευτές σημαίνει ότι είσαι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει ότι είναι οι νικητές” και επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του δεν μπαίνει σε συνεργασία, ούτε σε ψήφο ανοχής”.

Αναφορικά με το γιατί, ο κ. Έντμαν αποκάλυψε ότι “για δύο χρόνια το ΜέΡΑ25 κάνει ένα κάλεσμα για μία προεκλογική συζήτηση. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα προγράμματά μας αλλά να δούμε πού συγκλίνουμε, που διαφωνούμε και πώς θα γίνει μία συγκυβέρνηση”, όπως είπε, γνωστοποιώντας ακόμη πως “είχαμε ζητήσει δύο φορές να βρεθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε, η μία πριν δύο χρόνια και η άλλη τον Μάιο του 2022 μετά το συνέδριο του ΜέΡΑ25. Είμαστε απόλυτοι, γιατί δεν είναι δογματικό το θέμα αλλά δημοκρατικό”.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, “μέσα σε τρεις μέρες που δίνεται το περιθώριο να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν μπορείς να συζητήσεις τι θα κάνεις με τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, με τον ΦΠΑ, το χρηματιστήριο ενέργειας”.

Επιπρόσθετα, “ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΜέΡΑ25 είναι να λέμε αυτά που πιστεύουμε να πιστεύουμε αυτά που λέμε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Στη βάση δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, ούτε εάν βγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει γι΄ αυτόν τον τόπο, τι θα ψηφίσουμε ένα δεν υπάρχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα που να προτείνουν για τον ελληνικό λαό», συνέχισε.

Για το λόγο αυτό απάντησε πως “δεν θα είναι σοβαρή αυτή η συμφωνία μέσα σε τρεις μέρες” στο ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την επομένη των εκλογών, αφού κατά τον ίδιο δεν παίζει ρόλο ποιος θα είναι πρωθυπουργός αλλά τι πολιτικές θα εφαρμόσει γι΄αυτόν τον τόπο. Μάλιστα, “τα 3 μνημονικά κόμματα είναι 3 όψεις του ίδιου σχήματος. Στη βάση τους έχουν την διαχείριση της μιζέριας, ότι υπάρχουν κάποιες πολιτικές, που δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε”, παρατήρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

Ερωτηθείς για το νόμισμα «Δήμητρα», ο κ. Έντμαν υποστήριξε πως “υπάρχει απίστευτη παραπληροφόρηση γύρω από τη «Δήμητρα». Είναι πάρα πολύ απλό. Είναι ένα δημοσιονομικό εργαλείο που θα υπάρχει εντός του ευρώ, το έχουμε προτείνει σε όλες τις χώρες του ευρώ. Στη βάση του ΑΦΜ, στο Taxis net θα έχει μία ακόμη εφαρμογή που θα είναι το «Δήμητρα». Θα είναι ένας λογαριασμός που θα μπαίνουν ευρώ. Θα μπαίνει ο μισθός, τα επιδόματα, η σύνταξη. Θα είναι ένας λογαριασμός που θα ανήκει στο δημόσιο και όχι τις τράπεζες. Αυτό θα έχει να κάνει με δωρεάν συναλλαγές. Το κράτος θα εγγυάται αυτές τις καταθέσεις. Θα είναι ψηφιακά ευρώ. Δεν θα είναι κρυπτονόμισμα, θα είναι ευρώ», περιέγραψε.

«Αυτές οι συναλλαγές θα γίνονται δωρεάν. Δηλαδή θα έχεις και μία κάρτα για τον λογαριασμό Δήμητρα” σχολίασε ακόμη ο κ. Έντμαν, με στόχο του κόμματός του να υπάρξει εναλλακτική στο “παρασιτικό” τραπεζικό σύστημα. Αντί να παίρνουν παρασιτικά οι τράπεζες την προμήθεια που παίρνουν, δεν θα γίνεται αυτό με την «Δήμητρα». Θα είναι ένας εθνικός λογαριασμός. Τα λεφτά που έχουμε στις τράπεζες δεν μας τα εγγυάται η τράπεζα, το Δημόσιο τα εγγυάται. Ο σάλος έχει γίνει γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τέτοιο σχέδιο», διευκρίνισε ο κ. Έντμαν.
Στα οφέλη της “Δήμητρας” απαρίθμησε και το γεγονός ότι θα “δώσουμε δημοσιονομικό χώρο σε ένα ελληνικό κράτος που είναι δεμένο με ένα ζουρλομανδύα λόγω του ευρώ”, μολονότι “δεν αμφισβητούμε το ευρώ, είναι μία πρόταση που την έχουμε γενικότερα για το ευρώ, σε όλη την Ευρωζώνη”, όπως είπε, συμπληρώνοντας πως “είναι επικίνδυνο ότι δεν υπάρχει σύστημα που να εξασφαλίζει τις καταθέσεις του κόσμου”.

“Πρέπει να έχουμε σχέδια” υπογράμμισε ο κ. Έντμαυπενθυμίζοντας την ίδια ώρα πως το «Δήμητρα» ήταν κομμάτι του προεκλογικής μας προγράμματος από το 2019. Δεν ήταν κάτι καινούριο. Το καταθέσαμε το Δεκέμβριο του 2020 ως νομοσχέδιο στη Βουλή” υπενθύμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα25, λέγοντας πως ο σάλος που προκάλεσε ότι οφείλεται στο “ αμάρτημά μας είναι που είπαμε ότι υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα”.

Στο ερώτημα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πρέπει να αποδεχθεί εξαρχής το σύστημα “Δήμητρα” στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, “δεν έχουμε τέτοιου είδους κόκκινες γραμμές, δεν είναι απαραίτητο να το δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», διευκρίνισε ο ίδιος. Παράλληλα, “όλα είναι εντός του πλαισίου της ΕΕ. Το σχέδιο «Δήμητρα» έχει καλά, πέραν ότι μπορεί να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο. Πρέπει μετά από μία 10ετία λεηλασίας να βάλουμε ως προτεραιότητα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας ως χώρας. Ο Οδυσσέας είναι για τα κόκκινα δάνεια, θα αντικαταστήσουμε τον «Ηρακλή» με τον «Οδυσσέα». Τα κόκκινα δάνεια θα τα πάρει όλα το ελληνικό κράτος και θα περάσουν σε έναν κρατικό μηχανισμό διαχείρισης των κόκκινων δανείων”, κατέληξε ο κ. Έντμαν.

(megatv – eurokinissi)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί