Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέσω taxisnet η αίτηση – Ποιοί είναι οι “άτυχοι”;

Αναλυτικά πώς θα γίνει η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών και ποια είναι η διαδικασία μέσω taxisnet, οι δικαιούχοι και πότε πρόκειται να ξεκινήσει.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι εντός Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών και επιδότηση καινούριων.

Συγκριμένα ο υπουργός δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσεις πριν το Πάσχα.

Αναλυτικά είπε «έχουμε στόχο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους ίσως λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα. Εκεί θα έχουμε τρία είδη συσκευών συγκεκριμένων ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά.

Έχουμε κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι εφόσον το νοικοκυριό αντικαταστήσει τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να έχει μια εξοικονόμηση που ξεπερνάει ακόμα και το 30% της ετήσιας κατανάλωσης.

Άρα προχωρούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που στοχεύει να επιδοτήσει 200 χιλιάδες νοικοκυριά για την αντικατάσταση αυτών των συσκευών, τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια. Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια ανάλογα του εισοδήματος θα έχουν και ανάλογη επιδότηση.»

Πώς θα λειτουργεί και ποια η διαδικασία – Tι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω ενδιαφερόμενοι
Ο υπουργός έκανε γνωστή την διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, και εξήγησε ότι θα ανοίξει πλατφόρμα και ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει με κωδικούς taxisnet.

Αναλυτικά είπε «θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του είτε μέσα από το λογιστή είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και ένα λογαριασμό.

Όλα θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα υπάρχει κατάταξη των ενδιαφερομένων δηλαδή εμείς στοχεύουμε για 200 χιλιάδες νοικοκυριά αν μπουν 300 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι θα υπάρχει κατάταξη όπου θα υπάρχουν κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα όμως ακόμα και οι επιλαχόντες εφόσον εμείς βρούμε τα χρήματα και αυξήσουμε τον προϋπολογισμό θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.»

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Στην διαδικασία και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μίλησε επίσης ο κ. Σκρέκας, χαρακτηριστικά είπε:

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται.

Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές.»

Δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι υπάρχει οδηγία έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία διακοπή ηλεκτροδότησης μέσα στην καρδιά του χειμώνα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, ενώ υπενθύμισε και τον πενταψήφιο αριθμό (15902) για ευάλωτα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα είπε, «Έχουμε ορίσει και τον πενταψήφιο 15902, ώστε αν ευάλωτο νοικοκυριό που έχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση να καλέσει εκεί ώστε γρήγορα σε συνεργασία με δήμο και κοινωνική υπηρεσία να γίνει άμεση επανασύνδεση από ΔΕΔΔΗΕ».

Ποιοι είναι οι «άτυχοι» και ποιο το ποσοστό της επιδότησης
Άτυχοι όσοι ήδη έχουν συσκευές νέας τεχνολογίας καθώς δεν θα δικαιούνται το voucher για την επιδότηση.

Η επιδότηση θα είναι από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ενώ κριτήριο θα είναι το ετήσιο εισόδημα και προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Κάθε νοικοκυριό, από τα συνολικά 200.000 του προγράμματος, θα μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, τρία κλματιστικά ή ένα ψυγείο και 2 κλιματιστικά.

Με τις νέες συσκευές η μείωση στο ρεύμα θα είναι από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Έτσι σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση της αξίας των συσκευών.

To όφελος για την χώρα θα είναι από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

(dikaiologitika – φωτο:intime)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί