Επίδομα Χριστουγέννων – Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Ενίσχυση θα λάβουν 256.525 νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μέσω του λεγόμενου επιδόματος Χριστουγέννων.


Οι δικαιούχοι του επιδόματος Χριστουγέννων
Δικαιούχοι του επιδόματος Χριστουγέννων είναι όλοι όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ως τούτου θα δουν διπλάσιο ΚΕΑ στους λογαριασμούς τους.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα ποσά θα πιστωθούν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και παρότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους τωρινούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τα ποσά του επιδόματος Χριστουγέννων
Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, το εγγυημένο ορίζεται από τα μέλη της εκάστοτε οικογένειας.

Τα ποσά έχουν εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως τα ποσά θα πιστωθούν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Για παράδειγμα:

  • Nοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη θα λάβει ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη θα λάβει ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος θα λάβει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ.
  • Πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά θα λάβει βοήθημα 500 ευρώ.

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, με έναν έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Εισοδήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρούτσης.

Το δώρο Χριστουγέννων

Όσον αφορά στην καταβολή του φετινού Δώρου Χριστουγέννων, όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, η αναλογία του για την περίοδο κατά την οποία η σύμβαση του μισθωτού μπαίνει σε αναστολή θα δοθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους και όχι μέσω των εργοδοτών.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε πως το «δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ».

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος θα λάβει δώρο Χριστουγέννων σε δύο δόσεις, καθώς το ποσό του εργοδότη που θα αντιστοιχεί στο τμήμα του δώρου που ο μισθωτός δούλεψε κανονικά, θα καταβληθεί από τον εργοδότη, ενώ το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής, θα πληρωθεί από το κράτος.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί