• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επέλαση “φωτιά” για ρεύμα και φυσικό αέριο το 2022- Η επίδραση των μέτρων

Επέλαση “φωτιά” για ρεύμα και φυσικό αέριο το 2022- Η επίδραση των μέτρων

Κορυφώνεται η τέλεια καταιγίδα στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς οι διεθνείς αναλυτές περιμένουν δυσθεώρητες αυξήσεις το πρώτο δίμηνο του 2022

Αυξήσεις – φωτιά στην ενέργεια που θα ξεπερνούν ακόμη και τα ρεκόρ του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου περιμένουν οι διεθνείς αναλυτές για τους πρώτους δυο μήνες του 2022, καθώς ο χειμώνας θα δείχνει τα δόντια του σε όλη τη γηραιά ήπειρο και η ενεργειακή κρίση θα βρίσκεται στο απόγειο της.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (eex) τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική αγορά διαπραγματεύονται για τον Ιανουάριο στα 363 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μέση τιμή μήνα) και για τον Φεβρουάριο του 2022 στα 375 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν για τον Δεκέμβριο η τιμή είναι 237 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε επίπεδο τετραμήνου οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για το πρώτο τετράμηνο του 2022 διαπραγματεύονται αυτή την στιγμή στα 344 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ δείχνουν την τάση για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις αρχές του 2022.

Η τάση είναι πανευρωπαϊκή με την Γαλλία να κρατάει τα σκήπτρα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι αναλυτές περιμένουν η μεγαβατώρα να φτάσει στα 590 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 648 ευρώ τον Φεβρουάριο. Πολύ υψηλά είναι οι τιμές και στην Μ. Βρετανία με τα συμβόλαια να διαπραγματεύονται στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και στα 438 για τον Φεβρουάριο.

Προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας (€/MWh)
Πρώτο τετράμηνο 2022

Τιμές Ηλεκτρικής ΕνέργειαςΟι επιδοτήσεις στο ρεύμα
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες νέες αυξήσεις στις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σε μια προσπάθεια να λειανθούν οι συνέπειες από το πρωτοφανές, ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Για τον Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλα τα νοικοκυριά οριζόντια και τις μικρές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στην χαμηλή τάση. Για τις πρώτες 300kWh η επιδότηση αυξάνεται τον Δεκέμβριο στα 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. Ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Η» η πλατφόρμα allazorevma.gr η νέα αυξημένη επιδότηση ξεφουσκώνει τον λογαριασμό Δεκεμβρίου στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου, καθώς ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 375kWh το μήνα θα πληρώσει 89,95 ευρώ με υψηλότερη οριακή τιμή (237 ευρώ) έναντι 97,27 ευρώ που πληρώνει για τον Νοέμβριο με χαμηλότερη οριακή τιμή (229 ευρώ).

Από τα ίδια, ωστόσο, παραδείγματα είναι προφανές πως η επιδότηση των 49,5 ευρώ δεν αρκεί για το πρώτο 2μηνο του 2022 όταν και αναμένεται η μεγάλη κορύφωση της ενεργειακής καταιγίδας. Ο ίδιος λογαριασμός για τον Ιανουάριο με την ίδια επιδότηση – και με δεδομένο ότι το νοικοκυριό θα είναι δικαιούχος εφόσον θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων – εκτοξεύεται στα 140 ευρώ

Η έκπτωση για τις επιχειρήσεις


Μικρότερη είναι η επίδραση της έκπτωσης για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στην χαμηλή τάση και καταναλώνουν 1.000kWH το μήνα κατά μέσο όρο.

Στο περιβάλλον αυτό μένει να φανεί αν θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο – όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικοί αξιωματούχοι – ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τα τιμολόγια της λιανικής, που πάντως θα μπει σε εφαρμογή εντός του 2022.

Στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού θα εγκαταλειφθεί η οριζόντια επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με προσανατολισμό σε πιο στοχευμένα μέτρα. Στόχος είναι να καλυφθούν όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού πάντως, η ενίσχυση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα δίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο μηχανισμός θα αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και θα βασιστεί σε έναν αλγόριθμο από τον οποίο θα προκύπτει το ποσό της επιδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρχει μια οριακή τιμή της χονδρικής του ρεύματος που θα λειτουργεί ως «διακόπτης», ενεργοποιώντας αυτόματα τις επιδοτήσεις όταν εκτοξεύονται οι τιμές στη χονδρεμπορική, με στόχο να εξισορροπούνται οι τελικές τιμές λιανικής.

Ο μηχανισμός αυτός θα μείνει ενεργός για μια 10ετία και τουλάχιστον έως το 2030, γεγονός που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση περιμένει τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές της ενέργειας να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάθε φορά που θα πηγαίνει προς τα πάνω αυτό το όριο, θα χορηγείται η επιδότηση, η οποία θα λειτουργεί ως «αντίδοτο» στη μεγάλη ανατίμηση της κιλοβατώρας. Αυτόματα και πάλι, όταν θα υποχωρεί η διεθνής τιμή κάτω από το όριο ασφαλείας, η επιδότηση θα παύει να χορηγείται.

Αύξηση 160% στο φυσικό αέριο

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στο φυσικό αέριο που έχει «πετάξει» πάνω από τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα στο hub TTF της Ολλάνδίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο.

Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά:

τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και
τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Η» η πλατφόρμα allazorevma.gr η νέα αυξημένη έκπτωση ψαλιδίζει την αύξηση που πάντως παραμένει στα επίπεδα του 160%, καθώς ένα νοικοκυριό που καταναλώνει κατά μέσο όρο 1.000kWH το μήνα φυσικό αέριο πλήρωσε 181,45 ευρώ το 5μηνο Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 χωρίς επιδότηση και το 5μηνο Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 θα πληρώσει 474 ευρώ με επιδότηση 200 ευρώ συνολικά.

imerisia/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.