«Επανεκκινεί» ο αγωγός φυσικού αερίου East Med

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε πρόσφατα το πρώτο βήμα για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού φυσικού αερίου East Med.


Το μεγάλο ενεργειακό έργο με γεωπολιτικές προεκτάσεις, λίγους μήνες μετά την απόσυρση της στήριξης από τις ΗΠΑ, ξαναβγαίνει στο προσκήνιο λόγων των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το pelop.

Το χερσαίο τμήμα του έργου στην Ελλάδα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed και συνοδευτικών εγκαταστάσεων, ο οποίος εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος περίπου 555 χιλιομέτρων (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αγωγού προς Μεγαλόπολη προκειμένου να συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο), με αφετηρία την περιοχή του οικισμού Αγ. Φωκάς στην Λακωνία.

Ο αγωγός θα διασχίζει την Πελοπόννησο με κατεύθυνση βορειοδυτική και θα καταλήγει στον Πατραϊκό κόλπο δυτικά της Πάτρας στην περιοχή της Λακκόπετρας, όπου θα διασχίζει με υποθαλάσσιο τμήμα τον Πατραϊκό κόλπο και θα συνεχίζει με χερσαίο υπόγειο τμήμα ανατολικά της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου έως το Φλωροβούνι, στην Ηγουμενίτσα.

Να σημειωθεί ότι στην Αχαΐα, προβλέπεται η κατασκευή σταθμού συμπίεσης καθώς επίσης, Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης.

Για την αδειοδότηση του έργου απαιτείται η διαδικασία κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του, έργο που έχει αναθέσει η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΥΑΦΑ Ποσειδών ΑΕ στη σύμπραξη των εταιρειών C&M ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ και SAIPEM SpA.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης κτηματογράφησης, καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους δήμους απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ αυτών και οι ιδιοκτήτες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης, στο κοινοτικό κατάστημα Καραιίκων, από τις 14 έως τις 24 Ιουνίου στις 11:00 π.μ. με 3:00 μ.μ για να λάβουν γνώση των αρχικών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων της ζώνης διέλευσης του Αγωγού και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία (τοπογραφικά διαγράμματα, κ.λπ.).

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί