• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΝΦΙΑ: Τροπολογία – διόρθωση για τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ

ΕΝΦΙΑ: Τροπολογία – διόρθωση για τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ

Χωρίς προσαυξήσεις οι συνιδιοκτήτες που έχουν πολύ μικρό ποσοστό, 1% έως 5%, σε πολύ ακριβά ακίνητα.

Τις στρεβλώσεις που προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τις δύο νέες κλίμακες για όσους διαθέτουν δικαιώματα σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ έρχεται να διορθώσει το οικονομικό επιτελείο με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Και αυτό διότι υπήρχε συνιδιοκτησία με πολύ χαμηλό ποσοστό, 1% έως 5%, σε πολύ ακριβά ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ, που ενεργοποιούσαν και τις δύο κλίμακες προσαύξησης του φόρου που έχουν θεσπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 13.000 περιπτώσεις ΕΝΦΙΑ είχαν «κρατηθεί» από την ΑΑΔΕ, καθώς τα ποσά που προέκυπταν από την εκκαθάριση ήταν υπερβολικά. Και αυτό διότι υπήρχε συνιδιοκτησία με πολύ χαμηλό ποσοστό, 1% έως 5%, σε πολύ ακριβά ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ που ενεργοποιούσαν και τις δύο κλίμακες προσαύξησης του φόρου που έχουν θεσπιστεί.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι: «Δεν υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ σε δικαίωμα επί οικοπέδου, με ή χωρίς κτίσμα, όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας του υποκειμένου στον φόρο επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%. Το δικαίωμα επί του οικοπέδου λαμβάνεται υπόψη για τη συνολική αξία της περιουσίας, δεν λαμβάνεται όμως υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας. Επίσης ορίζεται ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022, εφόσον η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι και την 20ή Μαΐου 2022, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022».

Σημειώνεται ότι στα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος ανά ακίνητο που υπολογίζεται με συντελεστή από 0,2% έως και 1%. Με βάση λοιπόν την τροπολογία, για όσους έχουν δικαίωμα έως 5% επί οικοπέδου, με ή χωρίς κτίσμα, αξίας άνω των 400.000 δεν θα ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη κλίμακα.

Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό θα προσμετρηθεί στο σύνολο της περιουσίας τους. Εφόσον η περιουσία τους είναι μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ, ο συνολικός φόρος προσαυξάνεται από 5% έως και 20% ανάλογα με το ύψος της. Η προσαύξηση θα υπολογίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές: α) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 650.000 ευρώ, κατά 5%. β) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 800.000 ευρώ, κατά 10%. γ) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 1.000.000 ευρώ, κατά 15%. δ) Για αξία ακίνητης περιουσίας από 1.000.000,01 ευρώ και άνω, κατά 20%.

moneyreview/ photo intime

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.