Το αργότερο έως τις 30 Απριλίου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος φέτος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαΐου. Για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο φόρος θα είναι μειωμένος, για 900.000 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε νησιωτικές περιοχές που εντάχθηκαν σε σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου η τιμή ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκε.
Το ύψος του φόρου που έχει βεβαιωθεί είναι 2.23 δισ. ενώ στο ΥΠΟΙΚ επικρατεί προβληματισμός για την εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι τα νοικοκυριά πιέζονται από την ακρίβεια.
ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει
Νέα κλίμακα βασικού φόρου: Από τη νέα κλίμακα προκύπτει ότι ο φόρος ανά τετραγωνικό είναι μειωμένος για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 4.000 ευρώ το μέτρο. Ο φόρος αυξάνεται μόνο για τις περιοχές με τιμή ζώνης από 4.500 ευρώ έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έναντι 11,3 ευρώ έως τώρα. Για τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω διαμορφώνεται σε 16,20 ευρώ έναντι 13 ευρώ έως τώρα.
Νέοι εκπτωτικοί συντελεστές: Οι εκπτωτικοί συντελεστές εφαρμόζονται ανάλογα το ύψος της περιουσίας, ενώ καταργούνται για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
Πρόσθετος φόρος: Για όσα ακίνητα έχουν αξίας άνω των 400.000 ευρώ επιβάλλεται ένας νέος φόρος ανά ακίνητο, που υπολογίζεται με συντελεστή από 0,2% έως και 1%.
Προσαύξηση φόρου: Για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ ο συνολικός φόρος προσαυξάνεται έως και 20% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
Συντελεστές οικοπέδου: Μειώνονται έως και 80% οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων.
Με πληροφορίες από: Καθημερινή/ photo intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η γκάφα του πρίγκιπα Χάρι με ένα…καπέλο που προκάλεσε σάλο στον Καναδά
- Οι “Άγγελοι των Χριστουγέννων” φώτισαν το Λονδίνο μαζί με 300.000 φωτάκια LED, vid
- Τραγωδία με νεκρό οδηγό στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου – Ένας τραυματίας
- Τον Δεκέμβριο κάνει τα… αποκαλυπτήρια το βιβλίο του Α. Τσίπρα
- Χρυσοχοΐδης: Δρακόντεια μέτρα για την οπλοκατοχή και οπλοχρησία – «Μπαλωθιές τέλος»
- Προσωπικός Αριθμός: Οι πολίτες τον αποκτούν πλέον αυτόματα – 5 εκατ. έχουν ήδη λάβει
- Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
- Δένδιας: Αποδώσαμε φόρο τιμής σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας
- Ένα δελφίνι έχει γίνει σταρ στα κανάλια της Βενετίας! ΒΙΝΤΕΟ
- Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-ΗΠΑ! Στο επίκεντρο η Τεχνητή Νοημοσύνη









