Ένα βήμα πιο κοντά στην απεξάρτηση από το λιγνίτη η Ελλάδα

Επί αρκετά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την Ελλάδα να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης λιγνίτη στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης ενώ θα δοθεί έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας […]

Επί αρκετά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την Ελλάδα να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης λιγνίτη στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης ενώ θα δοθεί έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρξε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα μηδενική συνεισφορά του λιγνίτη στην προημερήσια αγορά της χώρας, με το κενό να συμπληρώνεται από την αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου (40%) και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (33%), ενώ σε υψηλό ποσοστό κινήθηκαν και οι καθαρές εισαγωγές (22%).

Το υψηλότατο ποσοστό της τάξεως του 33% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τη στιγμή μάλιστα που στις 7-5-2020 η παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές άγγιξε το ποσοστό του 41% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι στοιχείο που δείχνει ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλαπλά είναι άλλωστε τα project που τρέχουν για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, παρ’ ότι εμποδίστηκε λόγο κορονοϊού, παραμένει έντονο.

Η χρήση φυσικού αερίου θα είναι κάτι πιο προσοδοφόρο για την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει μελλοντικά στην εξόρυξη των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο τα οποία είναι μεγάλα και θα αποδώσουν για πολλά χρόνια φθηνότερη καύσιμη ύλη και άρα μικρότερο κόστος ανά kwh. Τέλος, η Ελλάδα εισάγει ενέργεια για να καλύψει το ποσοστό του λιγνίτη που δεν ικανοποιείται από τις δύο μεθόδους που προαναφέρθηκαν.

Πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα, με βάση τα τελευταία αυτά στοιχεία, θα μπορέσει να απεξαρτητοποιηθεί σε μερικά χρόνια πλήρως από την καύση λιγνίτη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί