• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα από αύριο – Τι θα ισχύει για μετακινήσεις και ψώνια

Ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα από αύριο – Τι θα ισχύει για μετακινήσεις και ψώνια

Αίρονται τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα από αύριο στη χώρα μας, αφού απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και οι μαθητές Α’ και Β΄Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου επιστρέφουν στα θρανία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης, στις 25 Μαΐου ανοίγουν και τα καταστήματα εστίασης, γεγονός που οφείλεται στην τήρηση όλων των μέτρων και σε όλα τα στάδια από τους περισσότερους Έλληνες, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μια εβδομάδα νωρίτερα.Τι αλλάζει από αύριο

Από αύριο Δευτέρα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς το νησί της Κρήτης, καθώς η μεγαλόνησος θα είναι το πρώτο νησί που θα ανοίξει μετά την εφαρμογή του περιορισμού των μετακινήσεων.

Επιπλέον, από αύριο ανοίγουν και οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, καθώς και τα εμπορικά κέντρα, ενώ επιστρέφουν στο σχολείο και οι μαθητές Α’, Β΄Λυκείου και Γυμνασίου.

Τι ισχύει για αεροπορικές – ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Καθορίζεται μέγιστος αριθμός μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% σε περίπτωση που διατίθενται καμπίνες.

Θα γίνεται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο κατάστασης υγείας πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, το οποίο θα διατηρείται με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Διατηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.


Κάθε καμπίνα χρησιμοποιείται από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

Θα γίνεται χρήση μάσκας (προτείνεται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.


Θα υπάρχει ειδική διάταξη των επιβατών στα καθίσματα των αεροπλάνων (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

Θα είναι υποχρεωτική η θερμομέτρηση και η υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν από την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

Οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

Θα είναι υποχρεωτική η ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Θα εφαρμόζονται κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας και θα υπάρχουν αντισηπτικά σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Θα είναι υποχρεωτική η καθαριότητα και η απολύμανση των πλοίων, καθώς και ο αερισμός και ο κλιματισμός τους.

Θα υπάρχει συγκεκριμένη διαχείριση ύποπτων περιστατικών (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
καθώς και κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τις πτήσεις

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, ενώ παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα των μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, για την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες:

Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τα Σκόπια.

Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59

Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59

*Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Σημειώνεται ότι για τις πτήσεις εσωτερικού που γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Αύριο ανεβάζουν ρολά και τα εμπορικά κέντραΠοιοι κανόνες θα ισχύουν

Αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα μετά το πράσινο φως των ειδικών στο αίτημα του υπ. Ανάπτυξης.

Κατά πληροφορίες, οι κανόνες στην είσοδο για τα εμπορικά κέντρα θα είναι:

Ενα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα

Σύσταση για χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και προσωπικό μέσα στα καταστήματα. Και τούτο γιατί ο κλιματισμός των mall είναι ανακυκλούμενος.

Επιπλέον, από αύριο Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ταυτόχρονα, στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες προστασίας.


photo eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •