Εν μέσω πρωτοφανών περιορισμών των ελευθεριών, το ΥΠΠΟΑ θέλει να διοργανώσει σε μουσεία των ΗΠΑ αρχαιολογική έκθεση για τη «Δημοκρατία»

Στις συνομιλίες που είχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Ουάσινγκτον με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, αναφέρεται σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

      Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσιγκτον, η Λίνα Μενδώνη είχε διμερείς συνομιλίες με την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Πολιτιστικές και Εκπαιδευτικές Υποθέσεις Lee Satterfield και τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Erika Olson. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Νότιας Ευρώπης Maria Olson και ο Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Eric Catalfamo. Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και συνεργάτες της.

      Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έγινε εκτενής συζήτηση για την εντατικοποίηση των ενεργειών και των δράσεων που συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και του ελέγχου της παράνομης διακίνησης των αρχαιοτήτων που αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, χάρη στη στενή συνεργασία των αμερικανικών υπηρεσιών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του σχεδίου ενεργειών, που προβλέπει το Μνημόνιο, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να διοργανώσει σε μουσεία πόλεων των ΗΠΑ, στις οποίες δεν έχει ποτέ στο παρελθόν προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαιολογική περιοδική έκθεση με θέμα τη «Δημοκρατία», με την αμερικανική πλευρά να αντιδρά με ενθουσιασμό και να δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλλει στην επιτυχία του εγχειρήματος. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε αναφορά στο Σεμινάριο που διοργανώνεται το φθινόπωρο στην Αθήνα από το State Department, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το ΥΠΠΟΑ και το ελληνικό τμήμα του ICOM με θεματικές την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

      Στην κορυφή της ατζέντας ήταν, επίσης, η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με αναφορά στην συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και για τις προγραμματιζόμενες αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλα μείζονα μνημεία αρχής γενομένης από την Ακρόπολη. Επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο κινηματογράφος, όπου η αμερικανική πλευρά τόνισε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την εκπαίδευση προσωπικού που ασχολείται στην παραγωγή, καθώς και η μετάφραση έργων της λογοτεχνικής παραγωγής των δύο χωρών. Η Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης οι ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη το 2023, καθώς και στη δυνατότητα διοργάνωσης residencies για Αμερικανούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να έρθουν και να δημιουργήσουν στην χώρα μας.

      United States Holocaust Memorial Museum και Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

      Επίσης, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το United States Holocaust Memorial Museum, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και είχε συνάντηση με τον Vadim Altskan, Διευθυντή Διεθνών Αρχείων του Μουσείου με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ αμερικανικού Μουσείου Ολοκαυτώματος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπό ίδρυση ελληνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Στην Αίθουσα Μνήμης, η υπουργός απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

      Τέλος, το μέλλον των Βυζαντινών Σπουδών συζητήθηκε κατά την επίσκεψη της Υπουργού στη Βιβλιοθήκη Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του Harvard, όπου την υποδέχθηκαν ο Διευθυντής δρ Thomas Cummins, η Εκτελεστική Διευθύντρια δρ Yota Batsaki και ο Διευθυντής Βυζαντινών Σπουδών δρ Νίκος Κοντογιάννης. Στη διάρκεια της συζήτησης, η Λίνα Μενδώνη έθεσε το ζήτημα της χρονίζουσας υπόθεσης της εικόνας του Αγίου Πέτρου, της οποίας η επιστροφή στην Ελλάδα επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως συμμόρφωσης προς το διεθνές κλίμα για την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.


photo eurokinissi

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί