Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε αντί 250.000 ευρώ το «Τάμα», διάσημο πίνακα του Γύζη

To εφετινό Greek Sale πραγματοποιήθηκε μόλις προχθές και ο διάσημος πίνακας «Το Τάμα» του Γύζη άλλαξε χέρια.

«Το Τάμα» του Γύζη είναι ένα από τα αριστουργήματα της ζωγραφικής του 19ου αιώνα και το ενδιαφέρον των συλλεκτικών ήταν έντονο. Τελικά πέρασε στα χέρια του Ελληνα εφοπλιστή Γ.Κ. αντί 250.000 ευρώ. Η προσφορά του ξεκίνησε από τις 150.000 ευρώ αλλά υπήρξαν και άλλες προσφορές και κατέληξε στα χέρια του για 250.000 ευρώ.

O εν λόγω πίνακας προέρχεται από ιδιωτική συλλογή της Αθήνας (ο συλλέκτης δεν κατονομάζεται, κατά την πάγια πρακτική). Ηταν η πρώτη φορά που βγήκε σε δημοπρασία και η πρώτη φορά που είχε το κοινό τη δυνατότητα να το δει από κοντά, καθώς προηγήθηκε έκθεση (20 με 24 Νοεμβρίου) των έργων που περιλαμβάνονταν στο Greek Sale στο Παρίσι και νωρίτερα έκθεση των έργων στην Αθήνα.

«Ζωγραφισμένο τον Οκτώβριο του 1874, λίγους μόνο μήνες μετά την επιστροφή του Γύζη στο Μόναχο από το καθοριστικό ταξίδι του στην Ελλάδα, αποτυπώνει τις εικόνες και τα έθιμα της πατρίδας του και στρέφεται προς το ελληνικό χρώμα και φως» έλεγε πριν λίγες ημέρες η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, της Art Expertise. «Το έργο αυτό, γεμάτο ρομαντισμό και εκφραστική δύναμη, εγκαινιάζει την πιο γόνιμη περίοδο της ηθογραφικής τέχνης του Έλληνα ζωγράφου. Με το ”Τάμα” της δημοπρασίας του Νοεμβρίου, αρχίζει ουσιαστικά η ελληνική ζωγραφική του Γύζη».

Υπάρχει και άλλο «Τάμα» του Γύζη, δημιουργήθηκε 12 χρόνια μετά

Λίγα… μέτρα πιο μακριά, εντωμεταξύ, κάτω από την Πυραμίδα του Λούβρου, εκτίθεται το σπουδαίο έργο με το ίδιο όνομα που έφτιαξε κάποια χρόνια αργότερα ο Γύζης, το 1886 για την ακρίβεια. Πρόκειται για τον σπουδαίο Πίνακα «Το Τάμα» το οποίο ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη και αυτή την περίοδο εκτίθεται στο Λούβρο στην αίθουσα Napoléon του Μουσείου του Λούβρου στο πλαίσιο της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα, Γέννηση της μοντέρνας Ελλάδας 1675-1919».

Αυτό είναι το έργο «Το Τάμα» του Νικολάου Γύζη που ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και αυτή την περίοδο εκτίθεται στο Λούβρο στο Παρίσι
Το Τάμα του Γύζη που πωλήθηκε στον εφοπλιστή Γ.Κ. δημιουργήθηκε το 1874 και αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο αυτού που εκτίθεται τώρα στο Λούβρο.

Η 39η δημοπρασία Greek Sale, συμπληρώνοντας 20 χρόνια συνεργασίας με τον οίκο Bonhams και 28 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά της τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι.

Στο Greek Sale του Bonhams φιγούραραν δεκάδες αριστουργήματα της Ελληνικής τέχνης, πίνακες του Παρθένη, του Γύζη, του Θεόφιλου, του Εγγονόπουλου.

photo unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί