ΕΛΑΣ: Ξεσκέπασε κύκλωμα αρχαιοκάπηλων- Βρέθηκε σπάνιο χρυσό νόμισμα του 4ου αιώνα π. Χ

Σε βάρος των τριών που συνελήφθησαν ηλικίας 54, 69 και 52 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων

Τα μέλη της οργάνωσης επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαία νομίσματα και μέρος αγάλματος -κορμός κούρου- αμύθητης αξίας, ωστόσο πιάστηκαν στη «φάκα» χάρη σε μυστικό αστυνομικό ο οποίος υποδύθηκε τον υποψήφιο αγοραστή.


Πώς οι αστυνομικοί κατάφεραν να παγιδεύσουν τους αρχαιοκάπηλους

Ο μυστικός αστυνομικός έδωσε, ραντεβού για δήθεν αγοραπωλησία κοντά στα Μέγαρα χωρίς τα μέλη του κυκλώματος να αντιληφθούν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ακολούθησε τριπλή επιχείρηση σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα κατά την οποία συνελήφθησαν τα τρία μέλη του κυκλώματος.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί
Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστών και βάρος 8,5 γραμμαρίων.
  • Κορμός Κούρου διαστάσεων 50 x 34,5 εκατοστών.
  • Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια.
  • Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών.
  • Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «Μυρταλη»,
  • Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «Εμοι το γένος ουράνιον Μυρταλη».
  • Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830.
  • Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values».
  • Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο


Οι αστυνομικοί έδειξαν τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και σε νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, τα αντικείμενα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα, καθώς υπάρχουν μόνο 7 αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο.

Ο κορμός κούρου επίσης, συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20.000.000 δολαρίων!

(photo: pixabay_

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί