«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024, υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων». Αυτά τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου για την παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ σημειώνει ότι το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν 500 συλλήψεις κατά την διενέργεια συνολικά 40.638 ελέγχων.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια το υπουργείο «τις βραδινές ώρες Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας».
Όσον αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, το υπουργείο επισημαίνει ότι «πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν».
Τα αριθμητικά στοιχεία των συγκεκριμένων δράσεων της ΕΛΑΣ, είναι τα εξής: Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.500 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει: 40.638 ελέγχους ανηλίκων, 1.418 προσαγωγές και 500 συλλήψεις ανηλίκων. Μεταξύ άλλων, 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές – διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες.
Στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 8.078 έλεγχοι, έγιναν 135 προσαγωγές και 9 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, 2.345 έλεγχοι και 7 προσαγωγές ανηλίκων.
Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενη παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ενώ υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα καθώς και 86 συναντήσεις με δήμους, Μ.Κ.Ο, αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και άλλους φορείς.
«Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο. Κανείς γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί για το παιδί του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού», είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο λόγος που δεν πρέπει να έχετε τα καλλυντικά σας στο μπάνιο
- Καλαμαριά: Μέχρι τις 4/3 σε ισχύ οι αλλαγές στα δρομολόγια τεσσάρων λεωφορειακών γραμμών, λόγω έργων
- Οι BTS σχεδιάζουν να δημιουργούν μουσική μαζί και να «χορεύουν στα 60 τους»
- Στη Θεσσαλονίκη για τις πρώτες κοινωνικές κατοικίες η Δόμνα Μιχαηλίδου
- Αξιολάτρευτος σκυλάκος βοηθά τους ιδιοκτήτες του στη μεταφορά ξύλων (Vid)
- Εντυπωσιακές εικόνες: Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Orion 2026»
- Το Ιράν κλείνει τα Στενά του Ορμούζ και απειλεί να βυθίσει αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ
- Ο Αλ Πατσίνο αποχαιρετά τον συμπρωταγωνιστή του στον «Νονό», Ρόμπερτ Ντιβάλ: «Γεννημένος» ηθοποιός
- Απίστευτη ανακάλυψη στη Ρουμανία: Βρέθηκε βακτήριο ανθεκτικό στα σύγχρονα αντιβιοτικά σε αρχαία σπηλιά πάγου
- Νέα εποχή για τις ελληνικές βιβλιοθήκες – Πώς αναβαθμίζονται
Κύρια Θέματα









