Εκλογές απλής αναλογικής: Ακυβέρνητη η χώρα από αύριο – Το επικρατέστερο σενάριο

Οι κάλπες εδώ και λίγες ώρες άνοιξαν, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι η τελευταία φορά που στήνονται αυτή την περίοδο.

Μαθητικά οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής θα μας οδηγήσουν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) σε δεύτερες κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Κι αυτό γιατί:

Πρώτον: Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να αγγίξει το απαγορευτικό ποσοστό αυτοδυναμίας (Περί του 45%)

Δεύτερον: Οι πολιτικοί συσχετισμοί καθιστούν πολύ δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη μη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Θα χρειαστεί το δεύτερο κόμμα να λάβει μεγάλα ποσοστά και να επιζητήσει συμμαχία με τουλάχιστον άλλα δύο μικρότερα.

Έτσι με δεδομένα τα παραπάνω και το ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να πάει σε δεύτερες απανωτές κάλπες, η χώρα από αύριο το πρωί δεν θα έχει κυβέρνηση.

Οι διερευνητικές εντολές θα μοιραστούν την επομένη των εκλογών στα τρία πρώτα κόμματα. Ο Κ. Μητσοτάκης το πιθανότερο είναι να την επιστρέψει, μην κάνοντας καν κάποια προσπάθεια συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ αν και εφόσον το επιτρέπουν τα ποσοστά τους για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Τα πράγματα περιπλέκονται στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει ένα ποσοστό άνω του 30% που θα του επιτρέψει να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση (πιθανότερος συνδυασμός: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25).

Θυμίζουμε πως στην πολύ πιθανή περίπτωση όπου διερευνητικές δεν καρποφορήσουν, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το καλοκαίρι.

Στις δεύτερες κάλπες θα μετρήσει αρκετά το ποσοστό των κομμάτων, που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς αυτό καθορίζει και το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

(φωτο:INTIME)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί