Είπε τότε το ΚΚΕ την αλήθεια για το Πολυτεχνείο; Άρθρο «φωτιά»

Άλλα έλεγαν τότε, άλλα σήμερα;

Το Πολυτεχνείο ήταν προβοκάτσια για να πέσει ο Παπαδόπουλος (όχι η χούντα), που άρχισε να… ξεφεύγει και να έρθει ο Ιωαννίδης για να γίνει ζημιά στην Κύπρο;;;

Παρατίθεται εκ νέου απόσπασμα άρθρου του αριστερού Γιώργου Καραμπελιά (με δύο ενδιάμεσα σχόλια) από το Liberal. gr (το άρθρο έχει πλέον κατέβει, εδώ το παλιό λινκ: liberal. gr/apopsi/to-kke-kai-to-polutechneio-%C2%A0i-exegersi%C2%A0os-probokatsia) σχετικά με το ΚΚΕ, το οποίο τότε μάλλον είπε, εν μέρει, την αλήθεια, ενώ σήμερα λέει άλλα:

Το ΚΚΕ, μέσω της νεολαίας του, έκανε τότε ό,τι μπορούσε για να καταγγείλει την εξέγερση ως προβοκατόρικη και να την εμποδίσει. Διαβάζουμε στο περιβόητο φύλλο Νο 8 της Πανσπουδαστικής, του οργάνου του κόμματος στη φοιτητική νεολαία, τον Φεβρουάριο του 1974:

«Σαν υπεύθυνη Συντονιστ. Επιτρ. Αγώνα του Πολυτεχνείου» (μια πρώτη παραχάραξη, μια και οι Κνίτες είχαν δική τους Συντονιστική Επιτροπή, διαφορετική από την εκλεγμένη των φοιτητών) «καταγγέλλουμε… τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέψουν… την πορεία και το περιεχόμενό της». «Καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολ/χνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου(σ.σ. την εντολή δεν θα μπορούσε να έχει δώσει ο Παπαδόπουλος αφού μετά παραμερίστηκε, όπως παραδέχονται οι κομμουνιστές) και της αμερικανικής CIA (σ.σ. εδώ είμαστε)…»

Για όσους νεότερους δεν γνωρίζουν τα γεγονότα, η αναφερόμενη «προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολ/χνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ», που καταγγέλλουν οι Κνίτες, αποτέλεσε το έναυσμα της κατάληψης του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές που ήλθαν σε πορεία από το Χημείο στο Πολυτεχνείο. Τριακόσιοι πενήντα πράκτορες ξεκίνησαν την εξέγερση!

Από Liberal

photo eurokinissi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί