• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εικόνες ΣΟΚ από τις Μυκήνες! ΑΝΤΕΞΕ την λαίλαπα η Ελληνική Ιστορία (vid)

Εικόνες ΣΟΚ από τις Μυκήνες! ΑΝΤΕΞΕ την λαίλαπα η Ελληνική Ιστορία (vid)

Οι φλόγες μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο...

Σε έναν εκ των σπουδαιότερων τόπων της Ελληνικής Ιστορίας το μεσημέρι της Κυριακής ξέσπασε μεγάλη φωτιά. Δυστυχώς, οι φλόγες δεν «σεβάστηκαν» το ιερό του τοπίου και της ιστορίας, διασχίζοντας κατά μήκος τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, δίπλα στον τάφο του σπουδαιότερου Έλληνα βασιλιά της Μυκηναϊκής περιόδου Αγαμένονα.

Ωστόσο, η Ελληνική Ιστορία δύσκολα καίγεται. Έτσι, τα αρχαία κτίσματα και οι θησαυροί που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή, γλίτωσαν από την μανία της καταστροφής, χωρίς να υποστούν ιδιαίτερες ζημιές.

Μετά από μάχη πολλών ωρών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε μια πρώτη αποτίμησή του, ανέφερε ότι από την πυρκαγιά δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες. Εντούτοις, το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το βασίλειο του Μυθικού Αγαμέμνονα είναι ανυπολόγιστο, καθώς η πυρκαγιά ήταν μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής σε εξέλιξη.

Πάντως, ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε πως «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνωνα κατευθυνόμενη σε παρακείμενη ρεματιά, με τον άνεμο να την σπρώχνει προς Προσύμνη. Όμως στη συνέχεια εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα απειλώντας ευθέως και τον αρχαιολογικό χώρο.