Εφορία καλεί συνταξιούχους- Η φορο-παγίδα για αδήλωτα αναδρομικά και το email

Περίπου 42.000 φορολογούμενοι συνταξιούχοι δεν δήλωσαν στη φορολογική δήλωση του 2015 τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που έλαβαν το 2014, όπως προκύπτει από σχετικές διασταυρώσεις που έκανε η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα αδήλωτα αναδρομικά υπερβαίνουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ ενώ μέσα από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν πέντε φορολογούμενοι οι οποίοι απέκρυψαν αναδρομικές απολαβές της τάξεως των 600.000 ευρώ συνολικά ή 120.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Μέσα στην εβδομάδα οι συνταξιούχοι θα λάβουν ηλεκτρονικό “ραβασάκι” ή θα δεχθούν τηλεφώνημα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα καλούνται να επισκεφθούν την εφορία τους, προκειμένου να προβούν είτε στη δήλωση των ξεχασμένων αναδρομικών με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να γλιτώσουν σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους είτε να αντικρύσουν τους ισχυρισμούς των φορολογικών αρχών υποβάλλοντας στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών. Να παρουσιάσουν δηλαδή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν εμφανίσει τα αναδρομικά στην Εφορία και έχουν ήδη φορολογηθεί.

Οι συνταξιούχοι με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Ωστόσο δεν θα γλιτώσουν τους φόρους επί των ξεχασμένων εισοδημάτων και τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν το έτος 2014, την εισφορά αλληλεγγύης επί του νέου ύψους των εισοδημάτων τους, τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα 6 χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν απαντώντας στις ειδοποιήσεις που θα λάβουν, οι καταλογισμοί των προσαυξήσεων, των προστίμων και των τόκων θα γίνουν αυτόματα από τις ΔΟΥ με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερα ποσά.

Επίσης σημειώνεται ότι οι εφορίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου να ετοιμάζουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα αδήλωτα αναδρομικά καταλογίζοντας φόρους , πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΑΑΔΕ.

Η ίδια διασταύρωση είχε γίνει και για το 2013 από την οποία εντοπίστηκαν περίπου 70.000 συνταξιούχοι με αδήλωτα τετραγωνικά οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2019 έλαβαν ραβασάκια με τους φόρους που είχαν καταλογίσει οι ΔΥΟ . Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν περιθώριο έως την Τετάρτη,30 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αιτήσεις ακύρωσης ή τροποποίησης των πράξεων προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31Δεκεμβρίου 2019.

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά το 2013 και δεν τα δήλωσαν στη φορολογική δήλωση το 2014 , θα φορολογηθούν εκ νέου μέσω τροποποιητικών δηλώσεων τις οποίες θα υποβάλλουν στην Εφορία . Θα κατανείμουν τα ποσά στα έτη που ανάγονται με αποτέλεσμα να φορολογηθούν ξεχωριστά για κάθε έτος.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί