Ε. Κουτζαμάνη: Η εισαγγελέας που “έδεσε” τη Χρυσή Αυγή – “Με απειλούσαν με σφαίρες” (Vid)

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η γυναίκα που "έδεσε" την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής μίλησε δημόσια για το ζήτημα αλλά και για τις απειλές που δέχτηκε, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της δικογραφίας.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε -στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ- στον φάκελο με τις σφαίρες που της είχε σταλεί, περιγράφοντας τα συναισθήματα και την αντίδρασή της.
“Αν δεν είχες θάρρος αυτή την υπόθεση δεν μπορούσες να τη φέρεις εις πέρας… Εμείς οι δικαστικοί, οι εισαγγελείς όταν ορκιστούμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας έχουμε αποδεχτεί και τον κίνδυνο” είπε χαρακτηριστικά.

“Είχα πλήρη συνείδηση όταν έλαβα το έγγραφο της ευθύνης και των κινδύνων που διέτρεχα. Τα πρόσωπα που θα ερευνούσαμε ήταν εκλεγμένοι βουλευτές επομένως υπήρχαν παρά πολλοί κίνδυνοι έπρεπε να γίνουν χειρουργικές κινήσεις, έπρεπε να ήμουν ακόμα πιο προσεκτική” δήλωσε.

“Εκπλήρωσα ευσυνείδητα το καθήκον μου, αισθάνθηκα ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιατί επιτέλεσα το καθήκον μου με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, αμεροληψία κρίνοντας κατά συνείδηση και υπακούοντας στο νόμο, αισθάνομαι ικανοποίηση και υπερηφάνεια για αυτό” πρόσθεσε η κα. Κουτζαμάνη.

Η αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής
Μετά από την ανθρωποκτονία με πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα, και ύστερα από διάφορες άλλες εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει τα ηγετικά στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας διαβίβασε αναφορά σχετικά με διαβιβαστικά δικογραφιών για ποινικές περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται μέλη της ΧΑ.

“Ήταν μόλις δύο μήνες που είχα επιλεγεί στην εισαγγελία… παράλληλα αναφερόταν στο συνοδευτικό έγγραφο ότι η δραστηριότητα εκτρέπεται των ορίων των μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσία τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας” σημείωσε.

“Έπρεπε να σκεφτώ, και οι εισαγγελείς σκέφτονται και αποφασίζουν μόνοι, σε αντίθεση με τους δικαστές… Έπρεπε να συγκεντρώσω όλες τις δικογραφίες, να τις μελετήσω προσωπικά για να έχω προσωπική άποψη για το εάν όντως πακετάρονται και ποιο έγκλημα πρόκειται να ερευνήσω διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση. Δόθηκε παραγγελία στους εισαγγελείς να δοθούν οι δικογραφίες το συντομότερο δυνατόν. Ήρθαν στα χέρια μου, μελέτησα ορισμένες από αυτές, και έκρινα ότι πρέπει να παραγγείλω προκαταρκτική για διερεύνηση του εγκλήματος της εγκληματικής οργάνωσης.

Επέλεξα τον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη, είχε σεμνότητα και θάρρος. Κάναμε τη δουλειά, δεν είχαμε επαφή με κανέναν, κλείσαμε τα αυτιά μας και στρωθήκαμε στην έρευνα με νηφαλιότητα. Κάθε βραδύ ήμουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και όλα τα αποδεικτικά τα συγκέντρωνε και μου τα έθετε υπόψιν ο κ. Βουρλιώτης. Μας έβρισκαν οι πρώτες πρωινές ώρες στην εισαγγελία, βγαίναμε από την πίσω πόρτα για να μη μας βλέπουν.

Σε μια εβδομάδα, 10 μέρες, τελείωσε η προκαταρκτική εξέταση, ο κ. Βουρλιώτης συνέταξε αναφορά σύμφωνα με την οποία προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις νόμου περί όπλων και οπλοκατοχή. Αφότου διάβασα την αναφορά του συμφώνησα με την άποψή του, και έδωσα εντολή να προβεί στις νόμιμες ενέργειες και διαβίβασε την παραγγελία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών”.

“Στα αυτόφωρα”, εξήγησε η κα. Κουτζαμάνη, “και οι βουλευτές συλλαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, διατάχθηκε η σύλληψη των υπαιτίων. Αφότου έγιναν αυτά, δεν ήθελα να ακούσω και να δω τίποτα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ένιωθα ότι έκανα τη δουλειά μου”.

“Ο νέος ποινικός κώδικας είναι πολύ επιεικέστερος”
Η πρώην εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε ακόμα ότι “ορισμένα άρθρα του ποινικού κώδικα δεν έπρεπε να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν, ο νέος ποινικός κώδικας είναι πολύ επιεικέστερος”. “Ίσως θα έπρεπε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή να το είχε προσέξει λίγο περισσότερο” τόνισε η κα. Κουτζαμάνη.

“Οι δικαστές έκαναν τη δουλειά τους”
Για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση σχολίασε ότι οι δικαστές έκαναν τη δουλειά τους κρίνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία όχι με τον κόσμο που βρισκόταν έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Χαρακτήρισε την απόφαση ανταμοιβή όλων των συναδέλφων που επεξεργάστηκαν τη δικογραφία, συνέλεξαν το ογκωδέστατο υλικό, λειτούργησαν ευσυνείδητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά.

thetoc/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί