Δύο ψηφίσματα του δήμου Αθηναίων για στήριξη στους συμβασιούχους και για τη Γάζα

Τη στήριξη στον δικαστικό αγώνα συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου Αθηναίων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εξέφρασε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.

Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του δημάρχου, Χάρη Δούκα, κατατέθηκε ψήφισμα στήριξης, το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα.

«Έχουμε μπροστά μας μία απόφαση που έχει ιστορικά χαρακτηριστικά. Συνεχίζουμε και μπαίνουμε μπροστά για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και για να αποτελέσει η στάση μας υπόδειγμα για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Βεβαίως στηρίζουμε και την αυριανή κινητοποίηση και θα είμαστε κι εμείς εκεί για να παρουσιάσουμε το ψήφισμα που σήμερα φέρνουμε εδώ, με το οποίο καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της. Βεβαίως ζητάμε επιτακτικά την κατάργηση του νόμου Βορίδη. Δεν γίνεται οι δημοτικές Αρχές σε όλη τη χώρα να παλεύουν συνεχώς για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους και για να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμα τους στην εργασία».

Το ψήφισμα του δήμου Αθηναίων αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, θεωρεί καθήκον του να μην αφήσει τον Δήμο χωρίς εργαζόμενους και τους δημότες χωρίς υπηρεσίες.

Στέκεται αλληλέγγυο και στηρίζει τον δίκαιο και εύλογο δικαστικό αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, να συνεχίσουν να εργάζονται στον Δήμο, καθώς διαπιστώνει ότι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες, οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίσταται και μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους.

Δηλώνει ότι η ενδεχόμενη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν από τον Δήμο 800 άτομα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε το δρόμο για την παραμονή 387 συμβασιούχων στην εργασία τους, καθώς αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποδεχόμενος τις αγωγές που έχουν ασκήσει, στηριζόμενος και αξιοποιώντας την γνωμοδότηση του Ομότιμου Καθηγητή Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Α. Καζάκου.

Ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τις αποφάσεις του Δήμου, με προσχηματικές αναφορές στο Σύνταγμα, οχυρωμένη πίσω από το νόμο Βορίδη που προβλέπει την υποχρεωτική άσκηση ενδίκων μέσων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της.
  • Ζητά από την κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα επανειλημμένα ομόφωνα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ, να καταργήσει τον νόμο Βορίδη. Προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στους Δήμους και η πρόβλεψη για υποχρεωτικότητα στην άσκηση ένδικων μέσων συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας που έχει κυρωθεί νομοθετικά».

Ψήφισμα για τη Γάζα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε ψήφισμα και για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και αναφέρει:

«O λαός της Παλαιστίνης βιώνει δραματικές στιγμές. Το κράτος και η κυβέρνηση του Ισραήλ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με διακηρυγμένο σκοπό την εκκαθάρισή της από τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτό, αρνούνται ακόμη και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, φέρνοντας τον παλαιστινιακό λαό αντιμέτωπο με την απειλή του λιμού. Η μερική ή ολική εξόντωση ενός πληθυσμού συνιστά Γενοκτονία. O ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι στη Γάζα κινδυνεύουν με θάνατο χιλιάδες μωρά, λόγω υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων. Στη Γάζα και μπροστά στα μάτια της ανθρωπότητας συντελείται μια πραγματική γενοκτονία, που μέχρι σήμερα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 61.000 νεκρούς, 119.000 τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχος πληθυσμός.

Καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα, διαπράττονται επιμέρους πράξεις γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, κατά παράβαση κάθε έννοιας και διάταξης διεθνούς δικαίου, διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διεθνούς ποινικού δικαίου και σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των λαών όλου του κόσμου, ανάμεσά τους και ο ελληνικός λαός, που διαχρονικά εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Ελλάδα, έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου για διεθνή εγκλήματα.

Ενόψει όλων αυτών των κρίσιμων εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό, νομικό και ηθικό δικαίωμα να δικαιολογεί και τελικά να στηρίζει αυτά τα εγκλήματα. Οφείλει -και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να αναλάβει ενεργητικές, επείγουσες και σαφείς πρωτοβουλίες για να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σήμερα είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί η διπλωματία των λαών και να αναπτυχθεί ένα δυναμικό ειρηνιστικό κίνημα, που θα διεκδικήσει τον τερματισμό της θηριωδίας και μια δίκαιη βιώσιμη λύση στην περιοχή, με αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και ο Δήμος Αθηναίων θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με στόχο να δυναμώσει την φωνή όσων ζητούμε να μπει τέλος στη βαρβαρότητα. Η συσπείρωση όλων των ανθρώπων της πόλης, συλλόγων και οργανώσεων πολιτών, επιστημονικών φορέων, ανθρώπων του πολιτισμού, κάθε δημοκρατικού πολίτη στην κατεύθυνση της ειρήνης είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ζητά:

  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα και να υπάρξει εκεχειρία.
  • Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους Παλαιστινίους.
  • Να καταδικάσει ρητά και απερίφραστα η ελληνική κυβέρνηση τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, σε βάρος εργαζομένων και εθελοντών, γιατρών και νοσηλευτών, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια και σε βάρος του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.
  • Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να προσκληθεί, με ευθύνη και του Προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμούντ Αμπάς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και συνολικά στα παλαιστινιακά εδάφη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί