Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου με την Αυστριακή Ομοσπονδιακή υπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ένταξης και Οικογένειας Claudia Bauer.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το δημογραφικό ζήτημα με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν εμπειρίες και πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας και τη διευκόλυνση της γονεϊκότητας. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την ενίσχυση των οικογενειών, όπως η άδεια μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, οι φορολογικές παρεμβάσεις υπέρ τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, τα προγράμματα στέγασης «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2», καθώς και τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι τα οικονομικά κίνητρα αποτελούν σημαντικό εργαλείο, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους, καθώς η απόφαση δημιουργίας οικογένειας συνδέεται και με ευρύτερους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση του δημογραφικού με το στεγαστικό, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει το εύρος της στεγαστικής πρόκλησης και τις πολιτικές που υλοποιούνται για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Η Ελληνίδα υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αξιοποίησης ανενεργών δημόσιων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατοπέδων, καθώς και στα μέτρα που αφορούν τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων. Η αυστριακή πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόσβασης σε προσιτή κατοικία ως βασικού παράγοντα δημογραφικής βιωσιμότητας.
Η κα Μιχαηλίδου, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Το δημογραφικό είναι μια σύνθετη πρόκληση που δεν αντιμετωπίζεται με ένα μόνο μέτρο. Απαιτεί πολιτικές που στηρίζουν ουσιαστικά την οικογένεια, μειώνουν το κόστος ζωής και δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για το μέλλον. Η πρόσβαση στη στέγαση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις αποφάσεις των νέων ανθρώπων και γι’ αυτό οι πολιτικές για το δημογραφικό και το στεγαστικό πρέπει να προχωρούν μαζί».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Β.Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»
- Στ. Παπασταύρου: «Επιβεβαιώσαμε ότι στη χώρα μας υπάρχει επάρκεια εφοδιασμού»
- ΥΦΥΠΕΞ Γ. Λοβέρδος: Περίπου 1.500 άτομα έχουν αιτηθεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα από τα ΗΑΕ
- Γερμανία: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από Λάρνακα έως τις 6 Μαρτίου
- Ομάν: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στη σύγκρουση των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στην Αττική- Έγιναν 3 συλλήψεις
- Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις σε Ντόχα, Άμπου Ντάμπι και Ντουμπάι, vid
- Ανδρουλάκης στο TikTok: Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου
- «Βόμβα» Τραμπ: «Θα διακόψουμε κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία»
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να συγκληθεί άμεσα η Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική και την Εθνική Στρατηγική









