Δόμνα Μιχαηλίδου – Νέα Σμύρνη: «Η μητέρα της 14χρονης δεν πήγε ποτέ να την δει στη δομή»

Για την υπόθεση της 14χρονης που διαμένει σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων στη Νέα Σμύρνη και έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας μίλησε στην Κοινωνία Ώρα Mega η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Αυτό που έχω καταλάβει ζητώντας πληροφορίες μέσα από την δομή είναι ότι το συγκεκριμένο κορίτσι είναι στην δομή από τέλος Σεπτεμβρίου. Στην διάρκεια αυτή δεν έχει πάει ποτέ η μητέρα να το επισκεφθεί. Τα παιδιά που είναι σε αυτή την δομή είναι από πολύ δύσκολα κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κακοποιητικά περιβάλλοντα με όλη την έννοια, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Σεξουαλική, σωματική, λεκτική και παραμέληση. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση» είπε στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

Για τους κανόνες λειτουργίας της εν λόγω δομής επεξήγησε η κ. Μιχαηλίδου: «Η δομή έχει πολύ σαφείς και ρητούς κανόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας, οι δομές στην Ελλάδα πλέον δεν είναι κλειστές δομές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δομές οι οποίες κλειδώνουν μέσα τα παιδιάΗ δομή έχει τον κανόνα ότι έντεκα η ώρα το βράδυ κλειδώνουν οι πόρτες».

Και πρόσθεσε σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργείας της συγκεκριμένης δομής η υφυπουργός: «Τα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία των 15 ετών, έχουν την δυνατότητα -κατόπιν εισηγήσεως του επιστημονικού συνεδρίου της δομής- να βγαίνουν από την δομή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα με συνοδεία. Για την ηλικία πάνω των 15 ετών συνεδριάζει το επιστημονικό συνέδριο της δομής για να δει το πλαίσιο ωριμότητας του κάθε παιδιού αν μπορεί να πάει μόνο του ή αν ακόμα χρειάζεται συνοδό».

Δείτε video από το τηλεοπτικό κανάλι mega:

«Έβγαινε με συμφωνημένη άδεια με κάποιον επιμελητή, ποτέ μόνη της»

«Η 14χρονη έβγαινε με συμφωνημένη άδεια με κάποιον επιμελητή, ποτέ μόνη της. Το κορίτσι αυτό, όμως λόγω πολύ επιβαρυμένης ψυχολογίας -από ότι μπορώ να καταλάβω- το έσκαγε πολλές φορές από την δομή, τις περισσότερες φορές το έσκαγε πρωινές και απογευματινές ώρες. Κάθε φορά που το έσκαγε η δομή τηρούσε το πρωτόκολλο και ενημέρωνε την Εισαγγελία και την Αστυνομία».

«Όταν το έσκαγε η 14χρονη, το έσκαγε είτε από τον φύλακα είτε πηδώντας τα κάγκελα. Ο φύλακας, όπως και οι επιμελήτριες είναι εκεί για να την κρατήσουν με τον λόγο, δεν μπορούν να την κρατήσουν με την βία. Στην περίπτωση φυγής ενημερώνουν την Αστυνομία» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τον Δεκέμβριο έγινε έκκληση στην Εισαγγελία για άρση απορρήτου»

Όσον αφορά την δομή της Νέας Σμύρνης η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε: «Είναι μία δομή που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στελεχωθεί με κόσμο όσο ποτέ. Πριν τρία χρόνια είχε 22 παιδιά με 9 εργαζομένους. Μετά τις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης, έχει 11 παιδιά με 15 εργαζομένους. Το συγκεκριμένο παιδί έχει πλαισιωθεί με κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχίατρο».

Σε ερώτηση εάν η δομή παρακολουθεί τις επικοινωνίες που έχουν τα παιδιά απάντησε η Δόμνα Μιχαηλίδου: «Παίρνουν όποτε μπορούν τα κινητά των παιδιών. Στις 22 Δεκέμβρη έγινε σαφής έκκληση από την δομή στην Εισαγγελία για άρση απορρήτου στα κινητά των παιδιών αυτών και δεν είχε απάντηση η δομή».

«Εξαφανιζόταν και η μεγαλύτερη αδερφή»

Ο δικηγόρος της 14χρονης πήρε τον λόγο και είπε σχετικά με την μητέρα της 14χρονης ότι έκανε το χρέος της απέναντι στα παιδιά της, όταν διαπίστωσε ότι το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για να ανατραφούν τα παιδιά της και στράφηκε στην πολιτεία ζητώντας προστασία.

Κατόπιν μιλώντας για το επίδικο περιστατικό ανέφερε ότι το κορίτσι χανόταν νύχτα, γεγονός που αμφισβήτησε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Δεν ισχύει» είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Απευθυνόμενος ο κ. Παπαδόπουλος στην υφυπουργό σχετικά με τα περιστατικά εντός της δομής είπε χαρακτηριστικά: «Η πληροφόρηση που έχω -αν θέλετε μπορούμε να συγκρίνουμε τις πηγές μας- γιατί βλέπω ότι οι δικές σας πηγές σας έχουν μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα, ενώ οι δικές μου μία απολύτως αντίθετη».

«Έχουμε το αδιαμφισβήτητο πραγματικό γεγονός ότι από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πεντέμισι το πρωί ένα 14χρονο που θα έπρεπε να είναι στην δομή, είναι σε ένα δωμάτιο φθηνού ξενοδοχείου με τρεις ενήλικους άνδρες», τόνισε ο δικηγόρος.

Ο Όθωνας Παπαδόπουλος είπε σχετικά με τα νομικά βήματα που κάνει ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει στοιχεία και μαρτυρίες τόσο για την 14χρονη, όσο και για άλλα κορίτσια που βρίσκονται στην συγκεκριμένη δομή. Μάλιστα αποκάλυψε ο δικηγόρος ότι και η μεγαλύτερη αδελφή της 14χρονης που είναι 16 ετών εξαφανίζεται από την δομή κατ’ επανάληψη.

(newsbeast. gr / scr)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί