Δωδεκάνησα: Ομόφωνη απόφαση για να τεθεί και το Αγαθονήσι σε καραντίνα

Μετά την Τήλο και τους Λειψούς, και το Αγαθονήσι ζητά να μπει σε καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στο βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αγαθονησίου εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απαγορευτεί η ακτοπλοϊκή μετάβαση στο νησί υπό το φόβο της εξάπλωσης της νόσου.

Επιπλέον, ο δήμος Αγαθονησίου ζητά την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μετά την επιστροφή τους από άλλο νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν μεταβεί μόνο για λόγους υγείας. Στην περίπτωση δε, που δεν τηρείται το μέτρο αυτό θα πρέπει να επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr, ο δήμαρχος Αγαθονησίου Γιώργος Κόττορος, «το νησί μας, όπως και στα άλλα μικρά νησιά, η ανησυχία είναι δικαιολογημένα μεγαλύτερη, αφού η υγειονομική κάλυψη σε αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην καλύτερη περίπτωση τα περισσότερα διαθέτουν έναν ανειδίκευτο γιατρό ο οποίος δίνει αγώνα να ανταποκριθεί στα καθημερινά περιστατικά αφού και τα μέσα που διαθέτει είναι ελάχιστα».

Ο κ. Κόττορος επισημαίνει την υφιστάμενη ανεπαρκή υγειονομική υποδομή των μικρών νησιών τονίζοντας ότι «παρόλο που η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του φονικού ιού, τα μέτρα που λήφθηκαν δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών με δεδομένα της προβληματικής υγειονομικής κατάστασης τους, τη δυσκολία διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση κρούσματος και βέβαια του γεγονότος ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού του ανήκει στις ευπαθείς ομάδες – υπερήλικες».

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι που μετακινούνται σε άλλα νησιά, μέσα στα προβλεπόμενα περιθώρια που τους δίνουν τα απαγορευτικά μέτρα, δεν προβλέπεται πουθενά, δυστυχώς, η υποχρεωτική απομόνωση τους για 14 ημέρες.

Κάθε είδους μετακίνηση προς το νησί μας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αν αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει θα είναι εγκληματικό σε βάρος της ζωής όλων μας».

(thestival – φωτο:wikipedia)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί