Δικηγόροι στη μάχη απονομής συντάξεων: Νέος κύκλος πιστοποίησης και εξετάσεων – Πότε θα γίνουν και ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής

Τι αναφέρει ανακοίνωση του e- ΕΦΚΑ για τη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών. Στις 10 Φεβρουαρίου η επόμενη εξεταστική.

Απονομή συντάξεων e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου ο νέος τρίτος κύκλος πιστοποίησης από τον e-ΕΦΚΑ δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων. Θα αφορά άλλους 1.200 ενώ παράλληλα στις 10 Φεβρουαρίου έχουν οριστεί να διεξαχθούν οι επόμενες εξετάσεις για 2.000 δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει τους δύο πρώτους κύκλους σεμιναρίων, αλλά για διάφορους λόγους δεν είχαν μπορέσει να εξεταστούν και να λάβουν την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Ήδη, 333 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο περίπου 50% των μονίμων εισηγητών του e-ΕΦΚΑ που εκδίδουν συντάξεις. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ) Απονομή συντάξεων e-ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων με επιπλέον 1.200 συμμετέχοντες με στόχο να ενταχθούν άμεσα στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εκ νέου εξέτασης σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους, που για διάφορους λόγους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

Εφόσον επιτύχουν, αναφέρεται, θα εγγραφούν και αυτοί στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών για την έκδοση των συντάξεων. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες (δήλωση συμμετοχής/εξαίρεσης) που θα δοθούν από την επιτροπή εξετάσεων, οι οποίες θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στη σχετική πλατφόρμα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Απονομή συντάξεων e-ΕΦΚΑ: Οδηγός έκδοσης από δικηγόρους και λογιστές
Σύμφωνα με τον Οδηγό, που προσφάτως δημοσιοποίησε ο e-ΕΦΚΑ και έγραψε το dikastiko.gr επισημαίνεται πως «η ανάθεση σε πιστοποιημένο λογιστή και δικηγόρο κρίνεται ως η πλέον συμφέρουσα για τον ασφαλισμένο, καθώς η σύνταξη εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σήμερα κυμαίνεται στους 6-8 μήνες». Απονομή συντάξεων e-ΕΦΚΑ

Όπως επισημαινόταν, με βάση τα τελευταία στοιχεία από την έκθεση “ΑΤΛΑΣ”, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 83.000 τον μήνα Νοέμβριο, μειωμένες κατά 50.000 σε σχέση με 12 μήνες πριν. Παράλληλα, οι ρυθμοί απονομής νέων συντάξεων αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με το 2019, ενώ συνολικά για το 2021 ο Οργανισμός κατέγραψε ρεκόρ έκδοσης νέων συντάξεων, φθάνοντας στις 225.000.

Με τη συμβολή των πιστοποιημένων αναμένεται η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Η έκδοση σύνταξης από τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές παρέχεται εντελώς δωρεάν στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

dikastiko/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί