• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δικηγόροι: Επιμένουν σε αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Δικηγόροι: Επιμένουν σε αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο

Οι δικηγόροι έχουν διαμηνύσει δια του προέδρου της Συντονιστικής ότι θεωρούν πως η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο ανοίγει “πόρτα από το πλάι για τη δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου”.

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αποχή από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο που ψηφίστηκαν χθες από την ολομέλεια της Βουλής, εκφράζουν οι δικηγόροι μετά την συνεδρίαση της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έγινε το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά.

Η διάταξη πέρασε με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και παρά το γεγονός ότι ο θεσμός έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο , συναντά τις αντιρρήσεις δικαστών και δικηγόρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημ. Βερβεσός, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής είχε αναφερθεί σε “δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου από την πίσω πόρτα”, ενώ και η συντονιστική είχε εκδώσει ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους όπως έγραψε το dikastiko. gr 

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση

“Η Ολομέλεια εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Παρά τις βελτιώσεις, που επήλθαν, μετά την αποδοχή σχετικών προτάσεων του δικηγορικού σώματος, οι προτεινόμενες διατάξεις δεν επιλύουν τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί, δεν απλοποιούν και δεν επιταχύνουν τη διαδικασία αλλά αντιθέτως, διαιωνίζουν ένα δικονομικό καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας.

Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, όπως, κατ’ επανάληψη, έχουμε επισημάνει, καταστρατηγεί βασικά δικονομικά δικαιώματα των πολιτών, περιορίζει το δικαίωμά τους στη δικαστική προστασία και ενεργεί υπέρ των ισχυρών και εναντίον των αδυνάτων αφού στο ρυθμιστικό της πεδίο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν υποθέσεις συμφερόντων Τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, δανειοληπτών και του ιδίου του Δημοσίου.

Η Ολομέλεια εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της και προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων να λάβουν αποφάσεις για την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες πολιτικών υποθέσεων”.

(από dikastiko. gr / photo: pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.