• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δίκη-βιτριόλι: Έφτασαν στο δικαστήριο η Ιωάννα και η Έφη – Σε λίγο η απολογία της κατηγορούμενης

Δίκη-βιτριόλι: Έφτασαν στο δικαστήριο η Ιωάννα και η Έφη – Σε λίγο η απολογία της κατηγορούμενης

Σήμερα η ώρα των εξηγήσεων για την 36χρονη κατηγορούμενη

Έφτασε στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Νίκο Αλεξανδρή καθώς και η κατηγορούμενη Έφη που σήμερα απολογείται και περιμένουμε όλοι αλλά κυρίως η Ιωάννα να πάρει απαντήσεις στο… ΓΙΑΤΙ!

«Ιωάννα εσύ ξέρεις γιατί έγινε όλο αυτό» ήταν η μόνη φράση που ξεστόμισε η κατηγορούμενη κατά την παρουσία της σε δύο από τις τέσσερις συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Και είναι μία από αυτές που θα κληθεί να διευκρινίσει μεταξύ άλλων ερωτημάτων όπως έγραψε και το dikastiko.gr κατά τη σημερινή απολογία της, εάν και εφόσον παραστεί στο Δικαστήριο.

Στην πρώτη συνεδρίαση επέλεξε να είναι απούσα. Στη δεύτερη κάθισε στη θέση της κατηγορούμενης, αλλά εμφανίστηκε αμετανόητη και προκλητική – τότε αποτάνθηκε προς το θύμα της για πρώτη φορά μετά την επίθεση. Η τρίτη συνεδρίαση έγινε παρουσία και πάλι της Έφης η οποία αυτή τη φορά δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα με την Ιωάννα.

Ακολούθησε η τελευταία συνεδρίαση στην οποία αναφερόταν πως εάν υπήρχε το χρονικό περιθώριο, μπορεί να εκκινούσε και η απολογία της κατηγορούμενης. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η επιλογή να απουσιάσει από αυτήν. Μετά τη λήξη και αυτής της τέταρτης συνεδρίασης του Δικαστηρίου, ορίστηκε πως η Έφη θα ξεκινήσει σήμερα την απολογία της.

Παρούσα ή απούσα από τη διαδικασία;

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον η Έφη θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεδομένου πως η ίδια είχε ζητήσει να διεξαχθεί η συνεδρίαση σήμερα – αντί χθες Τετάρτη όπου θα μπορούσε να γίνει, καθώς υπήρχε κενό στο Εφετείο – θα είναι παρούσα.

Ωστόσο, οι συνήγοροι της πλευράς της Ιωάννας δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αποφασίσει για άλλη μία φορά να μην εμφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Απόστολος Λύτρας, ένας εκ των συνηγόρων του θύματος, δεν είναι δυνατή η απολογία της μέσω υπομνήματος. Μπορεί, απλώς, να αρνηθεί να απολογηθεί και να επιλέξει τη σιωπή.

Δεν θα είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά. Ασκώντας κατά την πρώτη απολογία της μετά τη σύλληψή της το δικαίωμα της σιωπής, απαιτήθηκαν δέκα ολόκληροι μήνες για να εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή για να απολογηθεί συμπληρωματικά.

Στο Δικαστήριο θα ειπωθούν αλήθειες, είπε η Έφη

Σπάζοντας τότε τη σιωπή της, η κατηγορούμενη τότε είχε καταθέσει πως οι αλήθειες θα ειπωθούν στο ακροατήριο, κάνοντας λόγο για «αρρωστημένη εμμονή» της με το θύμα και υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς να την τραυματίσει.

«Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα» είχε αναφέρει.

Σε αυτή την κατάθεσή της, αποδέχθηκε την πράξη και την ενοχή της, ισχυριζόμενη όμως πως δεν είχε στόχο να σκοτώσει την Ιωάννα, αλλά απλώς να την τραυματίσει. Κάτι, βέβαια, που καταρρίφθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων, γιατρών, ιατροδικαστών και άλλων ειδικών, που στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπογράμμισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η ποσότητα του καυστικού υγρού και ο τρόπος δράσης της ήταν ικανός να στερήσει τη ζωή της Ιωάννας και η κατηγορούμενη όφειλε να το γνωρίζει.

EUROKINISSI

Η μοναδική συγγνώμη μετά την επίθεση

Σε εκείνη τη φάση της ανακριτικής διαδικασίας ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη, κίνηση που δεν έκανε στη συνέχεια ούτε και κατά την τοποθέτησή της στο δικαστήριο. «Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Όλα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη και για αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου» είχε πει η Έφη.

Η κατηγορουμένη, έκανε λόγο για «απερίσκεπτη ενέργεια», επιμένοντας πως σκοπός της ήταν να την τραυματίσει. «Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια  έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου. Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ» είπε.

Οι απαντήσεις της στην ανάκριση

Κατά τις ερωτήσεις που δέχτηκε από τις ανακριτικές αρχές όταν έσπασε τη σιωπή της επέμεινε να μην αποκαλύψει από πού προμηθεύτηκε το βιτριόλι και τόνισε ότι δεν γνώριζε ότι θα προκαλούσε τέτοιας έκτασης ζημιά. Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Ερώτηση: Γνωρίζετε ότι αν είχε εισπνεύσει από τη μύτη ή το στόμα το βιτριόλι θα καταστρέφονταν είτε οι πνεύμονες ή ο οισοφάγος με αποτέλεσμα το θάνατο της και ότι εάν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το οξύ θα προκαλούνταν ο θάνατος της από αιμορραγία;

Απάντηση: Δεν γνώριζα τίποτα από όλα αυτά. Δεν γνώριζα ότι αυτό το υγρό θα προκαλούσε τέτοια ζημιά γνώριζα ότι θα προκαλούσα κάποιο τραύμα. Δεν είχα σκοπό να στοχεύσω στο πρόσωπο. Η στάση του σώματος απέδειξε ότι ήμουν πλάγια και όχι πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Το παχύρευστο υγρό δεν γνώριζα ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά,  δεν είμαι χημικός δεν γνώριζα ότι υπήρχε σε πιο αραιή μορφή.

Ερώτηση: Από πού προμηθευτήκατε το βιτριόλι;

Απάντηση: Για την πράξη ανεύρεσης και την προμήθεια του καυστικού υλικού είμαι μόνο εγώ υπεύθυνη και κανείς άλλος. Δεν θέλω να απαντήσω από που το προμηθεύτηκα.

Ερώτηση: Προσπαθήσατε να έρθετε σε επαφή έστω και τηλεφωνικώς με την ίδια ή μέσω του συνηγόρου σας για να ζητήσετε συγνώμη από την παθούσα

Απάντηση: Μέσω του συνηγόρου μου επικοινώνησε ο ίδιος με τους δικηγόρους της και τους εξέφρασε τη συμπάθειά του και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Σήμερα που είμαι ξανά ενώπιον σας δηλώνω τη μεταμέλεια μου και τη συγγνώμη μου εάν φυσικά γίνει δεκτή.

Όσον αφορά τις καταγγελίες πως επιχείρησε μετά την επίθεση να μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν η Ιωάννα και να την αποτελειώσει ανέφερε: «Για τα δημοσιεύματα και την προσπάθειά της πολιτικής αγωγής να παρουσιάσει ψευδή γεγονότα ως αληθή και συγκεκριμένα ότι δήθεν εγώ είχα στην κατοχή μου σχεδιάγραμμα του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται και ότι συνομίλησα με φιλικό της πρόσωπο προκειμένου να αποσπάσω πληροφορίες για να της επιτεθώ ξανά μέσα στο νοσοκομείο το διαψεύδω κατηγορηματικά. Πρόκειται για άτοπες και αβάσιμες κατηγορίες. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου στη δικογραφία, όλα αυτά λέγονται αυθαίρετα και κακόβουλα για να επιβαρύνουν την ήδη δυσάρεστη θέση μου».

(dikastiko. gr / photo: eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.