Δίκη Χρυσής Αυγής: «Τα 13 χρόνια φυλακή θα γίνουν 34 μήνες» (Vid)

Χαμηλές χαρακτήρισε τις ποινές για κάποιους κατηγορούμενους ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για το αν οι ποινές που δόθηκαν στα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής ήταν αυτές που περίμενε.

Επίσης, δήλωσε πως πιθανότατα θα προσφύγει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών μετά τη λήξη της δίκης, για να ασκηθεί έφεση κατά το σκέλος που αφορά τις ποινές των δραστών της υπόθεσης των Αιγυπτίων ψαράδων.

Τα τελευταία «όπλα» των καταδικασθέντων για να αποφύγουν τη φυλακή

Τα τελευταία «όπλα» από τη φαρέτρα τους προκειμένου να αποτρέψουν τη φυλάκιση καταδικασθέντων με βαριές ποινές στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής βγάζουν από σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Οι δικηγόροι από τις 10 το πρωί θα δώσουν την πιο… σκληρή μάχη τους διεκδικώντας για τους εντολείς τους αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι την έφεση, δηλαδή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, μετά την ανακοίνωση των τελικών κατά συγχώνευση ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση τους.

Για το λόγο αυτό η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, αφού η διαδικασία λήψης της απόφασης επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, περιλαμβάνει την εισαγγελική πρόταση (εξατομικευμένα για κάθε καταδικασθέντα), την εξέταση μαρτύρων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, και, τέλος, την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Με βάση τα παραπάνω, αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών θα τα… δώσουν όλα για όλα προκειμένου να πείσουν τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους και με τον τρόπο αυτό να γλιτώσουν τη φυλακή. Προς το σκοπό αυτό αναμένεται να προσέλθουν στο δικαστήριο μάρτυρες, προερχόμενοι κυρίως από το στενό οικογενειακό περιβάλλον των καταδικασθέντων, οι οποίοι θα διαβεβαιώνουν καταρχάς ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ενώ θα αναφέρουν και κάποιους από τους λόγους που, κατά την άποψή τους, πρέπει να τους δοθεί αναστολή.

Τη γραμμή αυτή ακολούθησε πρώτος χθες ο Ιωάννης Άγγος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 2 μηνών, καθώς κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, η έδρα επέτρεψε κατ’ εξαίρεση την εξέταση μάρτυρα υπέρ του.

Η μάρτυρας ήταν η κουνιάδα του, η οποία απευθυνόμενη στην έδρα του δικαστηρίου τόνισε ότι σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή ο Άγγος «έστω και για μια ημέρα θα καταστραφεί η οικογένεια. Έχει ένα άρρωστο παιδί. Είναι δουλευταράς, κάνει ακόμη και δύο μεροκάματα τη μέρα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η αδελφή μου. Το στεγαστικό δάνειο ξεπερνά τα 40.000. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θα είναι μεγάλο έγκλημα στην οικογένεια αν πάει έστω και μια μέρα στη φυλακή», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές του, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 3 έως 8 μήνες. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου υπήρξε για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.

Ισόβια δεσμά επιβλήθηκαν στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η έφεση σε ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν είναι διαφορετική η κρίση του δικαστηρίου.

newsbomb/ photo video screenshot

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί