• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δικαστήρια Ιωαννίνων: Σύστημα ελέγχου στην είσοδο 3 δεκαετίες μετά τη δολοφονία του αντεισαγγελέα Σπύρου κι ενός αστυφύλακα

Δικαστήρια Ιωαννίνων: Σύστημα ελέγχου στην είσοδο 3 δεκαετίες μετά τη δολοφονία του αντεισαγγελέα Σπύρου κι ενός αστυφύλακα

Οι προσπάθειες απέδωσαν.

Μετά από ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και της διοίκησης του Εφετείου, έγινε εφικτό να εξασφαλιστεί η πίστωση και εδώ και λίγες ημέρες στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου έχει τοποθετηθεί μία μαγνητική πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και μία ακτινοσκοπική συσκευή ελέγχου χειραποσκευών (X-Ray).

Σχεδόν τρεις ολόκληρες δεκαετίες πέρασαν μετά τη δολοφονία του αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου και του αστυφύλακα Κώστα Ζαμπάλα, που απέδειξαν πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια, ώστε να ληφθούν πρόσφατα ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Από τα σκάγια του κυνηγετικού όπλου του 42χρονου τότε εργολάβου δημοσίων έργων Κωνσταντίνου Μπίντου, ο οποίος είχε εισβάλει με καραμπίνα στο εσωτερικό των δικαστηρίων, έπεσαν νεκροί ο 37χρονος αντεισαγγελέας Σπύρος Σπύρου, που βρισκόταν στην έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, και ο αστυφύλακας Κώστας Ζαμπάλας, ο οποίος έφτανε εκείνη την ώρα στο δικαστήριο και προσπάθησε να τον προσεγγίσει. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν: η γραμματέας της έδρας Κωστούλα Πρόκου– Καραπάνου, ο αρχιφύλακας Νίκος Γιαννόπουλος και δύο ακόμη περαστικοί. Όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν και να τον αφοπλίσουν, διαπίστωσαν ότι είχε μαζί του άλλα 84 φυσίγγια.

Ήταν ένα βροχερό πρωινό Δευτέρας, στις 7 Νοεμβρίου 1994. Όλοι τις επόμενες ημέρες είπαν πως το μακελειό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου υπήρχε ένα σύστημα ελέγχου όσων εισέρχονται.

Η ανάγκη δεδομένη, τα αιτήματα έγιναν, αλλά τα χρόνια πέρασαν και κανένα σύστημα ελέγχου δεν τοποθετήθηκε. Μόνο σε δίκες «υψηλού κινδύνου» επιστρατεύονταν αστυνομικοί για να ελέγχουν όσους εισέρχονταν στον χώρο, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία διασφάλιση ότι ένα ανάλογο περιστατικό δε θα επαναληφθεί, καθώς η εισβολή του Κ. Μπίντου στο Δικαστικό Μέγαρο είχε γίνει σε μια ανύποπτη στιγμή.

Ωστόσο, το θέμα δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Και μετά από ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και της διοίκησης του Εφετείου, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί η πίστωση και εδώ και λίγες ημέρες στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου έχει τοποθετηθεί μία μαγνητική πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και μία ακτινοσκοπική συσκευή ελέγχου χειραποσκευών (X-Ray), που σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν, καθώς απαιτούνται κάποιες διαμορφώσεις ακόμη.

Η προμήθεια των δύο μηχανημάτων, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, έγινε μετά από πίστωση που ενέκρινε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, και πλέον το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των μηχανημάτων από το αστυνομικό προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.

«Ήταν μία από τις προτεραιότητες που είχαμε θέσει ως διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Ευτυχώς βρήκαμε συμμάχους τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς των δικαστηρίων Ιωαννίνων, και επιτεύχθηκε η υλοποίηση του έργου. Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πλέον θα υπάρχουν κανόνες για την είσοδο στο Δικαστικό Μέγαρο και έχουμε υποχρέωση όλοι να τους τηρούμε και να τους συνηθίσουμε. Οι συνήθειες πολλών ετών πρέπει να αλλάξουν για όλους μας, αλλά με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνεται η ασφαλής υπηρεσία και εργασία όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης με μοναδικό σκοπό την ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη δίκαιη απονομή της.

Οφείλουμε να θυμόμαστε τη φρίκη που εκτυλίχτηκε πριν από 27 χρόνια περίπου κατά τη διάρκεια δίκης εντός του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, η οποία κατέληξε σε τραυματισμό υπαλλήλων και πολιτών και στη δολοφονία του αντεισαγγελέα Σπ. Σπύρου και του αστυνομικού Κ. Ζαμπαλά. Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί και με τη συνεργασία όλων να το πετύχουμε», ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα και ευχαρίστησε εκ των προτέρων τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων και το Τμήμα Μεταγωγών που θα αναλάβουν τη λειτουργία των συσκευών για την ασφάλεια όλων.

agon / photo eurokinissi