, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου.
Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και στην απλούστευση της καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων.
Η υλοποίησή της θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του διοικητικού βάρους, της ταχύτερης διεκπεραίωσης διαδικασιών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών.
Ειδικότερα, η νέα διαδικασία που ξεκίνησε από 1 Απριλίου 2025 για τους Δήμους και ξεκινάει από 4 Απριλίου 2025 για τις επιχειρήσεις, αφορά στις δηλώσεις Μαρτίου 2025 ή Α’ Τριμήνου 2025 και εισάγει τις εξής αλλαγές:
Α. Για τις επιχειρήσεις:
Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ, ο υπόχρεος θα πρέπει να υποβάλει ταυτόχρονα τροποποιητική δήλωση για το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος ακαθαρίστων εσόδων.
Εισάγεται υποχρέωση για υποβολή μηδενικής δήλωσης.
Β. Οι Δήμοι οφείλουν να:
- Καταχωρίσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ:
Κάθε αύξηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων ή διαφοροποίησή του.
· Κάθε επέκταση του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων σε νέες κατηγορίες καταστημάτων, καθώς και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της μεταβολής.
- Ελέγχουν τις δηλώσεις των επιχειρήσεων που:
· Εμφανίζουν απαλλασσόμενα έσοδα, επισυνάπτοντας το σχετικό δικαιολογητικό (ισοζύγιο, βιβλίο εσόδων-εξόδων).
· Αποτελούν τις αρχικές δηλώσεις, μετά από αποφάσεις για αύξηση του ποσοστού του τέλους ή διαφοροποίηση των συντελεστών ανά περιοχή.
Γ. Υποβολή δήλωσης και είσπραξης εσόδου
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Τέλη & ειδικοί φόροι > Δήλωση απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων. Από την ίδια διαδρομή είναι προσβάσιμη η εφαρμογή για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων προγενέστερων περιόδων (έως 2/2025 και 12/2024).
Τα στοιχεία της βεβαιωμένης οφειλής (ταυτότητα οφειλής, ημερομηνία καταβολής, κ.ά.) είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Ο Λογαριασμός μου > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή.
Να σημειωθεί ότι από τα έσοδα του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, παρακρατείται 5% προκειμένου να αποδοθεί σε οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στην Ξάνθη – 61χρονος σκότωσε 69χρονο κατά τη διάρκεια καυγά
- Επιστήμονες σχεδίασαν επίστρωση που εμποδίζει καφέ, γάλα και σούπες να κολλήσουν στις επιφάνειες, vid
- Ισραήλ: Aκούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ – Συναγερμός για πυραύλους από το Ιράν
- Ιρανικά ΜΜΕ: Επλήγη αστυνομικό τμήμα κοντά στην Τεχεράνη – Άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια
- Macun: Το πολύχρωμο γλυκό του δρόμου που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους εδώ και δεκαετίες, vid
- Ιράν: Χτυπήθηκε νοσοκομείο βόρεια της Τεχεράνης (Vid)
- Αποκλεισμένα στον Περσικό Κόλπο 60 πλοία γαλλικών συμφερόντων
- Χιλιάδες Γερμανοί σε αναμονή για επαναπατρισμό από τις χώρες του Κόλπου – Αδυνατεί το Βερολίνο
- Crepereia Tryphaena: Η ιστορία της Ρωμαίας νύφης, της οποίας η σαρκοφάγος εμφανίστηκε άθικτη στον Τίβερη
- Φιλοϊρανική ιρακινή οργάνωση επιτέθηκε εναντίον γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ – Ιορδανία









