Δεύτερες εκλογές: Πότε ανοίγει και πότε διαλύεται η νέα Βουλή – Με λίστα θα εκλεγούν οι βουλευτές

Είναι οριστικό!

Η χώρα οδεύει προς δεύτερες εκλογές εντός του Ιουνίου από το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου καθώς με την νίκη που πέτυχε η ΝΔ, ήταν δεδομένο πως θα επιδιώξει άμεσα την αυτοδυναμία, έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα οι πολιτικοί της αντίπαλοι να μπορούν να σχηματίσουν δική τους κυβέρνηση.

Πρώτα όμως θα ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία η Βουλή ανοίγει για μια ημέρα την Κυριακή για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και θα κλείσει τη Δευτέρα, όταν και θα ξεκινήσει η επόμενη προεκλογική περίοδος.

Μάλλον αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει η χώρα στις δεύτερες κάλπες το συντομότερο δυνατό, δηλαδή στις 25 Ιουνίου.

Επί της διαδικασίας, οι βουλευτές αναμένεται την Κυριακή, μετά την ορκωμοσία τους, να εκλέξουν και το νέο Προεδρείο της Βουλής, η οποία, όμως θα κλείσει την επόμενη ημέρα.

Η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει από τις 29 Μαΐου με τα κόμματα να πηγαίνουν στον Άρειο Πάγο για να λάβουν την έγκρισή του για την κάθοδό τους στις εκλογές.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που εξελέγησαν χθες αναμένεται να είναι παρόντες και στην επόμενη βουλή, καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι πάλι με σταυρό προτίμησης και οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα σεβαστούν την κατάταξη που προέκυψε από την προηγούμενη κάλπη.

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει και μπόνους έως και 50 εδρών στο κόμμα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση και ποσοστό άνω του 40%.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί