Το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη ερήμην της Ουκρανίας και χωρίς την ενεργό ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του Bloomberg, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρο, Ντοναλντ Τραμπ και επέμεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας έναντι ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στο μέλλον.
Ερωτηθείς ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ένωση στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επείγει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ενιαία φωνή στο ζήτημα της Ουκρανίας και πως πρέπει να ορισθεί ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος με ισχυρό κύρος.
Αναφορικά με τις διεργασίες γύρω από την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιήσει πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να χαθεί» υπογραμμίζοντας ότι το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (20 – 21/3) στις Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, προκειμένου, όπως είπε, να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς να καταπατώνται οι δημοσιονομικοί κανόνες».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, επανέλαβε πως όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την Άμυνά τους έχει επί της ουσίας δίκιο και εκτίμησε εκ νέου πως θα απαιτηθεί ο συνδυασμός ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, ώστε να καταστούν πραγματικότητα κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια, όπως η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.
«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αλλά εάν επιβληθούν μονομερώς δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα τότε η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να απαντήσει, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφύγουμε αυτό το σενάριο καθώς θα είναι επιζήμιο και για τις δύο οικονομίες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφορικά με τις εξαγγελίες του Ντ. Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Τέλος και ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και πως σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα» σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και το κατά πόσον θα επηρεαστεί η εφετινή τουριστική περίοδο στο Κυκλαδίτικο νησί.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας
- Υπουργικές ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι για τους αγρότες
- Όσα πρέπει να ξέρετε για το Δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα
- Για ποιούς ανακοινώθηκαν εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για την περίοδο των Χριστουγέννων
- Προσωρινή μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ
- Ελληνικό σκάφος γεμάτο κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό, ξεκίνησε από τη Νέα Μηχανιώνα
- Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και ΕΕ: Αυτό είναι το πρώτο βήμα αντίδρασης της Μόσχας
- Γάζα: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ σχετικά με το σχέδιο Τραμπ
- Είναι ένας «από τους ακρογωνιαίους λίθους» για να επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα – Ξεκάθαρη η Μόσχα
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,1% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το β’ τρίμηνο του 2025
Κύρια Θέματα









