Χρ. Σταϊκούρας: Επέκταση αναστολής εργασίας στους κλάδους εστίασης, αθλητισμού και πολιτισμού

Τι ισχύει ειδικά για εστίαση κι αθλητισμό.

Για δύο εβδομάδες, από σήμερα ως το τέλος Ιανουαρίου δίνεται η δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή εργαζόμενούς τους οι επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του αθλητισμού, αλλά και στον πολιτισμό, τα θέατρα, τους παιδότοπους και τις εκδηλώσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικώς, για την εστίαση και τον αθλητισμό, ο κ. Σταϊκουρας είπε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει μόνο για ποσοστο ως 25% των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση που μια επιχείρηση απασχολεί από 1 έως 3 εργαζόμενους, θα μπορεί να τίθεται σε αναστολή ο ένας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας χθες το βράδυ στο δελτίο του Alpha , ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο και τον υπουργό Εργασίας, όπως προανήγγειλε , επίσης χθες το βράδυ, από τον Αντέννα, ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στην επικείμενη, δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων, λέγοντας: «Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε χθες, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τα σενάρια περί μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ , ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα για μια τέτοια παρέμβαση αυτή τη στιγμή, αν και εξετάσθηκε, όπως είπε, το ενδεχόμενο. Είπε ότι η χώρα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος και το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα το 2021 στην Ευρωζώνη, έχοντας αυξήσει τις δαπάνες της κατά 13 δις ευρώ, καθώς εφάρμοσε το 4ο υψηλότερο , παγκοσμίως, πακέτο μέτρων στήριξης.

Επίσης, δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, τόνισε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας , είναι ενόψει αλλαγής κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38 δις ευρώ, ανέφερε.

kathimerini / photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί