Χουλιάρας για πρόβλεψη σεισμού στην Θήβα: «Ντρέπομαι για την επιστήμη μου!»

Έντονη αντίδραση για τις εκτιμήσεις περί σεισμού στη Θήβα.

Την έντονη αντίδραση του Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, έχουν προκαλέσει οι συζητήσεις για την πιθανότητα σεισμών σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Θήβα.

«Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, γιατί δεν προλαβαίνουμε να μιλήσουμε για μια σεισμική ακολουθία και κάποιος συνάδελφος επιλέγει να μιλήσει για κάποιον άλλο χώρο για δικά του ενδιαφέροντα και ξεσηκώνεται όλη η Ελλάδα και ενώ έχουμε δραστηριότητα στην Κρήτη αρχίζουμε και συζητάμε μήπως κάνει σεισμό στην Θήβα, μήπως κάνει σεισμό δεξιά, αριστερά, επειδή ένας άνθρωπος αποφάσισε ότι έχει επιστημονικές ανησυχίες», είπε ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Εγώ προσωπικά έχω πάει στην Θήβα, στήσαμε με το γεωδυναμικό ινστιτούτο ένα φορητό δίκτυο για να παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα με περισσότερους σταθμούς, τον Ιούνιο, παρακολουθούμε τη δραστηριότητα που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο και είδαμε ότι στη σεισμική δραστηριότητα ο ρυθμός είναι χαρακτηριστικός, έχει μια τιμή γύρω στο 0,9 με κανονικότητα το 1. Τέτοιες ακολουθίες με μικρούς σεισμούς που διαρκούν μήνες, ένα χρόνο, έχουμε πάρα πολλές σε κάθε σημείο της Ελλάδος. Είναι συνηθισμένα, οπότε δεν ξέρω για ποιο λόγο ακόμη ασχολούμαστε με την Θήβα. Υπάρχει ένας που δεν συμφωνεί και ασχολείται όλη η Ελλάδα μαζί του», τόνισε.

Είναι πολύ ενοχλητικό, είναι παραπληροφόρηση και τίποτα άλλο, ξεκαθάρισε ο κ. Χουλιάρας. «Φανταστείτε την αγωνία των ανθρώπων, να ακούν για 6,5, Ρίχτερ, και αυτή την στιγμή τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο», συνέχισε επεσήμανε ωστόσο πως η περιοχή της Θήβας έχει ιστορικό παρελθόν, κάτι που συμβαίνει όμως και με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. «Δεν θα καθόμαστε να αναλύουμε την ιστορία της Ελλάδας κάθε φορά που έχουμε έναν σεισμό», συνέχισε ενώ αφήνοντας αιχμές χωρίς να κατονομάσει τον σεισμολόγο στον οποίΟ αναφέρεται τόνισε ότι «αυτός δεν εκπροσωπεί κανέναν φορέα, δηλώνει ότι είναι σύμβουλος της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απολογούμαστε για έναν άνθρωπο που θέλει ασταμάτητα να μιλάει για σεισμούς», είπε ο κ. Χουλιάρας.

«Ντρέπομαι για την επιστήμη μου εδώ πέρα που φτάσαμε», συνέχισε ο κ. Χουλιάρας και διερωτήθηκε: «είναι δυνατόν ο κάθε ενδιαφερόμενος φυσιοδίφης που δεν είναι πτυχιούχος σεισμολόγος να έχει γίνει πτυχιούχος σεισμολόγος; Είναι δυνατόν κατά λάθος να αποκαλούμε γεωλόγους, σεισμολόγους, μαθηματικούς, σεισμολόγους; Τι είναι αυτό το πράγμα εδώ πέρα στην Ελλάδα;».

(lawandorder. gr / photo: eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί